Ga naar de inhoud
10 mensen overleden

Veel steun voor Alex S. bij rechtszaak rond zelfmoordmiddel: 'Heel blij mee'

Demonstranten liepen van het station naar de rechtbank in Den Bosch.

Veel steun vanmorgen voor Alex S. bij de rechtbank van Den Bosch. Tientallen mensen wilden S., die aan honderden mensen een zelfmoordmiddel zou hebben verkocht, 'moreel bijstaan'. "En daar ben ik heel blij mee", zei Alex S. aan het einde van de zitting tegen RTL Nieuws.

"Het is fijn dat ze achter me staan, dat we dezelfde idealen hebben", vertelt Alex S. "Dat ze net als ik ook strijden voor het zelfbeschikkingsrecht. Dat vind ik heel aardig van ze."

'Baas over eigen sterven'

Zo'n zestig mensen van Steungroep Dappere Burgers, onder leiding van Hans Peltenburg, droegen hesjes en hielden op het plein voor de rechtbank van Den Bosch een korte demonstratie. "Wat willen we? Baas over eigen sterven!", riepen ze. 

Peltenburg: "Ik ben heel blij dat er zo veel mensen zijn gekomen. We willen Alex steunen, maar ook reuring veroorzaken. Zorgen dat er iets gaat veranderen in de politiek. Want natuurlijk moeten jongeren beschermd worden omtrent zelfdoding, maar er zijn ook zo veel vijftigplussers die weloverwogen een middel in huis willen hebben om zelf regie te hebben over hun eigen leven."

Alex
Lees ook:
Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder: 6 mensen overleden

S., een 29-jarige Eindhovenaar, zit niet vast en kon daarom voorafgaand aan de rechtszaak de demonstranten aanschouwen. Hij gaf bij de rechter aan zich goed te voelen. "Ik heb een maagverkleining gehad", vertelt hij. "Ik ben 74 kilo afgevallen."

'Zeker tien mensen overleden'

Alex S. zou van 2018 tot en met juli 2021 honderden keren een zelfdodingsmiddel hebben verkocht, samen met een antibraakmiddel en daarbij een instructie hoe het middel te gebruiken. Hij verdiende daar volgens de officier van justitie zeker 90.000 euro aan. Vandaag vertelde de officier dat op de tenlastelegging nu staat dat S. zeker tien keer hulp bij zelfdoding bood, wat strafbaar is in Nederland. Tien mensen zouden dus zijn overleden na het gebruiken van S. zijn middel.

Nabestaanden van twee van hen waren aanwezig in de rechtbank. Bij hen geen steun voor Alex, maar juist tranen. Ze willen ook spreekrecht tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, maar dat is in deze zaak verboden. S. wist niet dat er nabestaanden zouden komen, vertelt hij aan RTL Nieuws. Hoe hij het vond dat enkelen zichtbaar aangedaan waren? "Nabestaanden zijn vaak niet blij, voor hen voelt het alsof ik ze iets heb ontnomen."

"Zij houden mij verantwoordelijk voor de dood van hun geliefden. Maar het is de eigen verantwoordelijkheid van die mensen, zij hebben zelf besloten een einde aan hun leven te maken."

Recht op zelfbeschikking

S. maakte voor de verkoop onder meer gebruik van berichtendienst Telegram. Justitie gaf eerder aan de berichten hiervan ingezien te hebben, en daar zou 'een ontluisterend en kwalijk beeld' uit naar voren zijn gekomen. Maar uit die berichten werd ook duidelijk waarom S. het middel verkocht. "De verdachte is een voorvechter voor het recht op zelfbeschikking. Volgens hem zou ieder zijn leven moeten kunnen beëindigen door middel van een zelfdodingsmiddel."

En dat was dus ook het standpunt van de tientallen demonstranten in de rechtbank vanmorgen. Toch is S. 'onzeker over de toekomst', vertelt hij. "Nu gaat het goed met mij. Ik ga naar school, spreek af met mensen. Maar ik kijk met veel onzekerheid naar de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ik weet niet wat ik kan verwachten van de uitspraak."

Op 3 en 4 juli moet S. opnieuw voorkomen, dan volgt ook de strafeis van het Openbaar Ministerie.

Bekijk ook: Begin 2020 vertelde Theo waarom hij 'zelfmoordpoeder' in huis haalde

02:51
Bang voor de dood is hij niet, maar Theo wil wel de regie over zijn eigen einde.