Ga naar de inhoud
Eén ernstig gewond

Vier jonge Nederlanders 'onder de verf' opgepakt na Duitse plofkraak

De politie gaf deze beelden vrij van de plofkraak. Beeld © Polizei Essen

De marechaussee heeft vorige week aan de grens vier jonge Nederlandse mannen opgepakt vanwege een plofkraak in het Ruhrgebied in Duitsland. Ze werden onder de verf en met een auto vol contanten gearresteerd. Een van hen was zwaargewond.

De plofkraak gebeurde afgelopen vrijdag in Mülheim an der Ruhr, een plaats tussen Duisburg en Essen op zo'n 50 kilometer van Venlo. In de vroege ochtend werd in een groothandel een geldautomaat opgeblazen.

Verongelukte en brandende auto

De daders gingen er in een donkere Mercedes vandoor. Ongeveer een kwartier later werd in de buurt van Essen een verongelukte en brandende Mercedes ontdekt. Na onderzoek concludeerde de politie dat het voertuig betrokken was bij de plofkraak.

Van de inzittenden ontbrak ieder spoor. Later die dag werd een auto gecontroleerd aan de grens met Nederland. In het voertuig zaten vier Nederlandse mannen van 21 en 23 jaar oud die veel contant geld bij zich hadden.

Klap
Lees ook:
Klap voor plofkrakers die Duitsland teisteren vanuit Nederland: grote bende opgerold

Zowel de bankbiljetten als de inzittenden zaten onder de verfvlekken. Verf komt bij plofkraken vrij om het buitgemaakte geld onbruikbaar te maken. Een van de mannen was ernstig gewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Het nieuws werd gisteren pas naar buiten gebracht.

Nederlandse plofkrakers

Duitsland kampt de laatste jaren met veel explosies bij geldautomaten. Sommige plofkraken zijn het werk van Nederlandse bendes. Volgens de politie zit er een groep van ongeveer 500 mannen uit de regio's Amsterdam en Utrecht achter. Zij zouden naar Duitsland zijn uitgeweken omdat Nederlandse geldautomaten beter beveiligd zijn. Meer daarover zie je in onderstaande video.

Bekijk ook: zo teisteren Nederlandse plofkrakers Duitsland

02:24
Van de 500 plofkraken in Duitsland het afgelopen jaar is 80 procent gepleegd door Nederlanders.