Ga naar de inhoud
Zorgen over vrede

F-16's naar Oekraïne? Voor meeste Nederlanders gaat dat te ver

Beeld © Ministerie van Defensie

Eén jaar nadat de oorlog in Oekraïne begon maken veel mensen zich nog grote zorgen over de vrede in Europa. Zes op de tien zien Poetin als 'een vijand van Nederland'. Maar het draagvlak voor meer militaire steun aan Oekraïne hapert. Slechts een kwart staat achter het leveren van F-16 straaljagers. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights.

Op 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen – volgende week is dat een jaar geleden en nu zijn de zorgen van veel mensen over de oorlog én de gevolgen ervan nog steeds torenhoog. 77 procent maakt zich zorgen over het strijdverloop in Oekraïne en driekwart (74 procent) over de vrede en stabiliteit in Europa.

"De oorlog in Oekraïne is ook ónze oorlog", sprak premier Rutte vorig jaar al – en vandaag de dag deelt ruim de helft van de mensen (52 procent) dat gevoel.

'Vijand van Nederland'

Zes op de tien (58 procent) zien Poetin ook als 'een vijand van Nederland'. Als we vragen of mensen achter de huidige steunmaatregelen van Nederland staan, zegt 84 procent daar dan ook 'ja' op.

Nederland
Lees ook:
Nederland levert samen met Duitsland en Denemarken zeker 100 tanks aan Oekraïne

"Maar die steun voor Oekraïne is niet onvoorwaardelijk", zegt opiniepeiler bij RTL Nieuws Gijs Rademaker. "Mensen maken zich tegelijkertijd massaal (85 procent) zorgen over de hoge prijzen van energie en levensonderhoud. Vier op de tien zeggen dat ze nu wel achter de steun aan Oekraïne staan, maar dat ze dat niet meer zullen doen als de prijzen nog lang zo hoog blijven."

Ook als het gaat om levering van zware wapens aan Oekraïne zijn er bij veel mensen aarzelingen. Voor het sturen van luchtafweer is weinig draagvlak (45 procent is vóór), net zoals voor de beslissing om Leopard-tanks te leveren (41 procent vóór). Voor levering van F-16 straaljagers, wat verschillende landen waaronder Nederland zouden overwegen, is voorlopig nauwelijks steun: 26 procent vindt dat een goed plan.

Atoomaanval

Eén van de redenen voor die aarzeling is de zorgen om te direct bij het conflict betrokken te raken. Poetin heeft het afgelopen jaar gedreigd met nucleaire aanvallen op westerse landen.

Hoewel de helft denkt dat de Russische president daarmee bluft, denkt een derde (35 procent) van de deelnemers dat zo'n atoomaanval op het Westen een reële mogelijkheid is.

Het onderzoek is uitgevoerd op 13 en 14 februari door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en gehouden onder een representatieve steekproef van 1000 respondenten. 

Bron: RTL Nieuws