Ga naar de inhoud
Spotify-record

Wat is er over van de cancelcultuur? Lil Kleine breekt record met nieuwe hit

Rapper Lil Kleine heeft met zijn nieuwe nummer een Spotify-record verbroken. Beeld © ANP

Lil Kleine heeft met zijn nieuwe single een Spotify-record verbroken. Goed nieuws voor de rapper zelf, maar zijn hernieuwde populariteit is ook opvallend. Vorig jaar doken nog beelden op waarop te zien was hoe hij zijn ex-vriendin Jaimie Vaes mishandelde. "Vaak zie je dat de negativiteit rondom iemand met de tijd afneemt."

Niet lang na zijn aanhouding een jaar geleden maakte Spotify bekend de muziek van Lil Kleine te verwijderen uit alle door het platform gemaakte afspeellijsten. Ook zeiden meerdere radiozenders, waaronder NPO, FunX en 100% NL, zijn muziek voorlopig te boycotten. Lil Kleine trad sindsdien niet meer in het openbaar op. En ook deze jongeren hadden voorlopig wel even genoeg van zijn muziek:

Jongeren boycotten Lil Kleine: 'Ik hoef hem niet meer te horen'

01:48
Een jaar geleden zat Lil Kleine vast op verdenking van het mishandelen van zijn vriendin. Veel radiostations boycotten bovendien zijn muziek. Maar wat vonden de luisteraars van Lil Kleine daarvan?

Met zijn nieuwe single, die afgelopen vrijdag uitkwam, laat de rapper voor het eerst weer muzikaal van zich horen. Zijn nieuwe nummer Herinnering lijkt bij veel mensen in goede aarde te vallen. Het verbreekt zelfs het Spotify-record van meest gestreamde track in Nederland op de eerste dag na release: de single werd vrijdag ruim 846.000 keer beluisterd. 

Ontcanceling?

Cancelen is het cultureel boycotten van een persoon. Of er in het geval van Lil Kleine al sprake is van 'ontcanceling' durft mediawetenschapper Simone Driessen van de Erasmus Universiteit nog niet te zeggen. "Als wetenschapper is het lastig om hier nu al wat over te zeggen, omdat het pas net aan het ontstaan is."

Volgens Driessen hangt het 'ontcancelen' van iemand af van de aantijgingen die tegen hem of haar lopen en hoe die daarmee omgaat. "Je kunt ervan herstellen als je publiekelijk boete doet", zegt ze. "Of als je heel netjes aangeeft, bijvoorbeeld na een oordeel van een rechter, dat je inderdaad fout zat en daar bewust iets mee hebt gedaan of gaat doen."

Boef
Lees ook:
Boef en Lil Kleine vermorzelen Spotify-record met nieuwe plaat

Volgens imagodeskundige Rik Riezebos kan iemands imago herstellen na het begaan van een misstap, ook als het gaat om serieuze aantijgingen. Maar, voorspellen kun je het nooit. "De impact van de gebeurtenis neemt met de tijd af", zegt hij. "Dat wordt ook wel het sleeper-effect genoemd. Vaak zie je dat de negativiteit rondom iemand met de tijd afneemt. Mensen vergeten het niet, maar associëren het minder snel met iemand."

Wel raadt hij aan om niet al te lang te wachten. "Hoe langer je als artiest wacht, hoe moeilijker het wordt. Dan raak je in de vergetelheid. Het is belangrijk om met een verhaal naar buiten te komen. Je moet laten zien dat je het beter wil gaan doen."

Kans geven

Het slechtste is om bij de pakken te gaan neerzitten, zegt Riezebos. "Er is altijd een kleine groep die je nog een kans geeft. Ik denk dat Ali B hartstikke fout zat en er toch een mogelijkheid is tot een comeback, als hij blijft doen waar hij goed in is."

Ali,
Lees ook:
Ali, Marco en Jeroen gecanceld: 'Reden om vriendschap te verbreken'

Niet de enige 'gecancelde' BN'er

Cancelen is het cultureel boycotten van een persoon, zegt mediawetenschapper Simone Driessen van de Erasmus Universiteit. "Hiervan is sprake als een (kleine) groep in de maatschappij zegt: we gaan iemand publiekelijk terecht roepen en tijdelijk wegspelen. De media spelen hier een belangrijke rol bij. Die kunnen het standpunt versterken." 

Lil Kleine is niet de enige artiest die vorig jaar werd gecanceld. Hij voegt zich aan een rijtje BN'ers met onder meer Marco Borsato, Ali B, Ajax-directeur Marc Overmars en The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen. Alle vier de mannen zijn onder meer gecanceld vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit heeft tot gevolg dat de muziek van  artiesten niet meer wordt gedraaid door muziekzenders, dat samenwerkingen worden gestopt of dat er ontslagen vallen.

Gelekte
Lees ook:
Gelekte camerabeelden vermeende mishandeling door Lil Kleine zijn van eigen huis

Lil Kleine heeft in het openbaar nog geen excuses gemaakt. Tegelijkertijd is spijt in sommige gevallen ook niet genoeg, zegt Driessen. "Bij Lil Kleine is publiekelijk bekend wat hij heeft gedaan; iedereen kent de beelden wel inmiddels. In zo'n geval lijkt spijt mij niet genoeg."

"Ik denk dat we bij hele serieuze aantijgingen zoals mishandeling en verkrachting eigenlijk meer verwachten. Dat zijn aantijgingen die door het rechtssysteem moeten worden behandeld."