Ga naar de inhoud
5 procent minder

'Veiligheidsmarge': tot meivakantie toch weer beperkt aantal reizigers Schiphol

Passagiers op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Owen O'Brien

Tot de meivakantie wil Schiphol opnieuw het aantal reizigers beperken dat vliegt via de luchthaven. Het zou gaan om een 'veiligheidsmarge' van 5 procent minder reizigers. Dat komt neer op enkele duizenden reizigers per dag.

Een woordvoerder van Schiphol bevestigt dit na berichtgeving van De Telegraaf. Zij geeft aan dat de marge met name moet gaan gelden voor de ochtenduren, vaak de piekmomenten voor de luchthaven. Momenteel geldt nog een beperking, die op 26 maart zou worden opgeheven.

FNV
Lees ook:
FNV waarschuwt voor nieuwe chaos op Schiphol in de zomer

Schiphol overlegt vandaag en morgen nog met luchtvaartmaatschappijen en bagageafhandelaars over maatregelen op de luchthaven. Het voorstel van de veiligheidsmarge is tijdens dit overleg aan bod gekomen. De kans dat daarin nog iets gaat worden gewijzigd, is volgens de woordvoerder klein. "Maar het is nog altijd onderwerp van gesprek", benadrukt zij.

Honderden mensen tekort

Eerder meldde topman van Schiphol Ruud Sondag al dat er mogelijk een nieuw maximum zou komen voor het aantal reizigers dat de luchthaven tijdens de meivakantie aankan. Dat komt omdat de afhandelbedrijven op de luchthaven nog steeds honderden mensen tekortkomen.

Daarvoor meldde de luchthaven nog dat de reizigerslimiet na maart zou komen te vervallen. De limiet geldt sinds juli vorig jaar en werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers van Schiphol. Daardoor ontstonden vanaf de meivakantie lange rijen, soms tot buiten de vertrekhal.

Bekijk ook: Zo ging het er afgelopen zomer aan toe op Schiphol

04:04
Afgelopen zomer was het chaos op Schiphol. Door een groot personeelstekort ontstonden er lange rijen, waardoor zelfs 4 uur voor de vlucht aanwezig zijn geen garanties bood.