Ga naar de inhoud
Vanaf 1 januari 2025

'Verzekeraars willen iedereen verzekerd bij grote overstroming'

Een boerderij in Limburg onder water in 2021, ter illustratie. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Als het aan verzekeraars ligt, kan elke Nederlander zich vanaf 2025 verzekeren tegen de gevolgen van een grote overstroming. Nu kan dat nog niet. ‘Het hoogwater in Limburg heeft de ogen geopend.’

Dit schrijft het AD. Op dit moment geldt de algemene regel dat wanneer een grote rivier buiten de dijken treedt of wanneer een zeewering het begeeft, mensen niet kunnen aankloppen bij hun verzekering om de opgelopen waterschade te verhalen. 

Compensatie van overheid

Voor compensaties zijn burgers op dit moment nog aangewezen op de overheid. De verzekeraars vertellen aan de krant dat zij dit willen veranderen.

Zij willen voortaan de aangewezen partij zijn na een overstroming.

Deze
Lees ook:
Deze schade wordt vergoed (en dit niet) bij regenval en overstromingen

Het is niet voor het eerst dat geprobeerd wordt om een uniforme overstromingsverzekering op te zetten. Eerdere pogingen leidden echter tot bezwaren vanuit de politiek. 

Overstromingen in Limburg

Maar dit keer zou het anders zijn. De sector heeft er vertrouwen in dat het hoogwater van 2021 ‘politiek momentum’ heeft gecreëerd.

"Je merkt echt dat de interesse toeneemt", zegt een woordvoerder van het Verbond Van Verzekeraars in het AD. "De situatie in Limburg was een echte eyeopener. Ook politici zien dat dit beter moet worden geregeld.’’

Onduidelijke situaties

Voor het Verbond van Verzekeraars liet de situatie in Limburg zien dat het niet goed geregeld is in Nederland met het afhandelen van waterschade. 

"Voor mensen in Limburg was het gewoon heel onduidelijk”, zegt directeur Geeke Feiter. ,,Wat was wel verzekerd, wat niet? Waarvoor moesten ze naar de verzekeraar, waarvoor naar de overheid?"

Rapport:
Lees ook:
Rapport: overstromingen Limburg niet te voorkomen, schade kan wel beperkt worden

Dat het zo ingewikkeld is, heeft ook te maken met de manier waarop verzekering van waterschade in Nederland geregeld is. Of schade verzekerbaar is, hangt af van de oorsprong van de overstroming.

Primaire en secundaire keringen

Als de overstroming het gevolg is van lokale neerslag, of door een incident bij een kanaal, beekje of kleine rivier, is verzekeren mogelijk. Als de schade veroorzaakt wordt door water dat afkomstig is van de zee, een rivier of een groot binnenwater, is die niet verzekerbaar.

Als het aan de verzekeraars ligt, komt er een einde aan deze tweedeling. Voor veel mensen zou dit veel te onduidelijk zijn. 

"Mensen in Limburg hadden geen flauw benul”, zei een woordvoerder van verzekeraar De Vereende onlangs. "Ze dachten dat ze verzekerd waren, en vroegen zich helemaal niet af waar het water vandaan kwam. Primaire en secundaire keringen, dat zegt ze helemaal niks.”

'Verslagen
Lees ook:
'Verslagen watersnood Limburg gemanipuleerd door waterschap'

De verzekeraars stellen nu het volgende voor: vanaf 1 januari 2025 moeten Nederlanders zich kunnen verzekeren tegen elke overstromingen, wat de oorzaak ook is. Maar dat dit ook gevolgen heeft voor de verzekeringspremie, is onvermijdelijk. 

Samenwerken noodzakelijk

En ook voor verzekeraars zelf is het een verandering. Aangezien de schade bij een overstroming kan oplopen tot 14 miljard euro zullen individuele verzekeraars dit niet kunnen opvangen. Een woordvoerder van het Verbond zegt hierover: "Dit is alleen op te vangen als we samenwerken, en risico's afdekken op de internationale markt". 

De verzekeraars willen daarvoor een vehikel opzetten waaraan ook de overheid meedoet. Over de invulling hiervan moet nog gesproken worden. 

Bekijk ook: Désirée kreeg mentale problemen na de overstroming

01:59
Door de overstromingen in Limburg stond het huis van Désirée flink onder water. Een jaar later kampte ze nog altijd met de psychische problemen als gevolg van de watersnood.