Ga naar de inhoud
Honderden klachten

FNV daagt bagagebedrijven Schiphol voor de rechter om te zwaar werk

Een bagageafhandelaar tilt een koffer in de bagagekelder van luchthaven Schiphol. Beeld © ANP

Vakbond FNV begint een collectieve rechtszaak tegen de bagage- en vrachtbedrijven op Schiphol omdat het werk al jaren te zwaar zou zijn. FNV opende een meldpunt en zegt sinds september van meer dan vierhonderd mensen klachten hierover te hebben ontvangen. Het gaat onder meer om werknemers die koffers laden en lossen in de bagagekelders.

De klachten die bij de vakbond binnenkomen gaan vooral over een combinatie van zwaar werk en een enorme onderbezetting, zo laat de vakbond weten. Dit zou zorgen voor een grote werkdruk en veel medewerkers zouden daar klachten aan de rug, schouders, nek en knieën aan hebben overgehouden. 

"Jarenlang is het bij Schiphol alleen maar gegaan over ongebreidelde groei, ten koste van alles. Letterlijk over de ruggen van deze medewerkers gingen de kosten naar beneden en de winsten omhoog", zegt FNV-bestuurder Luchtvaart David van de Geer.

Te zwaar tilwerk

FNV zegt naast een schadevergoeding vooral te willen dat het werkproces op Schiphol gaat veranderen. "Want nog steeds is de fysieke belasting te zwaar", zegt Van de Geer. In september oordeelde de Arbeidsinspectie ook dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op de luchthaven nog altijd vaak te zwaar tilwerk moeten doen. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie spraken twaalf jaar eerder al af dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn.

Kamer
Lees ook:
Kamer doet moreel appel: salaris bagagepersoneel Schiphol moet omhoog

Over de bagagebedrijven op de luchthaven wordt al langer gesproken. Vorige week nog gaf de Tweede Kamer aan dat het salaris van personeel dat zich op Schiphol bezighoudt met passagiers en bagage méér salaris moet krijgen. 

De VVD wil dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de druk op luchtvaartmaatschappijen verhoogt. Zo hoopt de partij dat passagiers- en bagageafhandelaars op Schiphol meer salaris krijgen.

Salarissen omhoog

De vakbond zelf zet zich al sinds september vorig jaar in om ook de salarissen omhoog te krijgen. Er is alleen wel een obstakel. "Schiphol wil de verhoging zelf niet betalen, maar vindt dat de luchtvaartmaatschappijen de kosten moeten dekken", zei Stijn Jansen van de FNV daar vorige week al over tegen RTL Nieuws.

Begin deze maand werd bekend dat Schiphol in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum gaat instellen voor het dagelijkse aantal reizigers. Dat komt doordat afhandelbedrijven nog steeds honderden mensen tekortkomen.

Bekijk ook: in de zomer was het voor vakantiegangers grote stress op de luchthaven:

04:04
Afgelopen zomer was het vele dagen chaos op luchthaven Schiphol.