Nederlandse apotheken kampen met een tekort aan het middel tegen schurft. Het medicijn is juist nu broodnodig omdat het aantal gevallen van schurft hoog ligt.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) bevestigt de tekorten naar aanleiding van berichtgeving hierover in een medisch vakblad.
Aan veel medicijnen is een tekort. Dat komt door problemen met onder meer de productie en aanvoer. Ook hanteert Nederland lagere prijzen dan andere landen, die maken dat leveranciers hun medicijnen soms liever niet aan Nederland verkopen.
In onderstaande video zie je wat schurft precies is:
Vreselijke jeuk en erg besmettelijk: dit is schurft
Het medicijn ivermectine helpt tegen schurft en is in Duitsland drie keer zo duur, maar of Duitsers daarom naar Nederland komen om het middel te halen, is onduidelijk.
Voor ivermectine zijn wel vervangende middelen, maar daarvoor moet soms eerst worden uitgezocht of die geschikt zijn voor de patiënt in kwestie. Maar volgens de KNMP komt het middel binnenkort weer beschikbaar. Leveranciers denken over een paar weken weer ivermectine te kunnen leveren.
Vaak bij jongeren
De huidaandoening gaat vooral rond onder jongeren en studenten, blijkt uit de cijfers. De grote moeilijkheid bij de behandeling van schurft is dat, wil die succesvol zijn, groepen patiënten eigenlijk tegelijk moeten worden behandeld.
Binnen een gezin is het daarom makkelijker schurft georganiseerd te behandelen dan bijvoorbeeld in een studentenhuis, waar bewoners soms wel en soms niet thuis zijn. Dat geldt ook voor samengestelde gezinnen of gezinnen met uitwonende kinderen.

Wat is schurft en hoe kom je ervan af?
Schurft, officieel scabiës geheten, wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.
Je loopt het op door langdurig huidcontact, dus vooral van mensen met wie je seks hebt of met wie je samenleeft in een huis.
De huisarts beoordeelt je klachten en schrijft meestal permetrinecrème voor. Daar moet je je helemaal mee insmeren. Ook moet je je kleren, beddengoed en handdoeken van de afgelopen drie dagen goed wassen.
Bron: Thuisarts (zie de site voor meer info)