Een week na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië is de hulp goed op gang gekomen. Maar lang niet alle spullen die worden ingezameld, komen goed terecht: "Alle kleren die hier aankomen, liggen gewoon op de grond." Hulporganisaties geven aan dat er nu vooral behoefte is aan geld.
In de eerste dagen na de ramp werden in het hele land inzamelingsacties gehouden. Vrachtwagens vol spullen vertrokken naar Turkije. RTL Nieuws-columnist Yesim Candan, die in het getroffen gebied verblijft, zag dat die spullen eenmaal aangekomen niet goed verdeeld werden.
Overal kleren op de grond
"Het is een grote chaos", vertelt Candan vanuit Turkije. "Er is een tekort aan vrijwel alles, maar er is geen enkele organisatie. Ik heb de eerste dag dat we hier waren zelf een jongetje van 10 aangekleed, dat rondliep in alleen een T-shirt."
Volgens Candan gaat het mis bij het opvangen en verdelen van spullen. "Overal liggen kleren op de grond, waar het nat en koud is. Niemand gaat die natuurlijk oppakken."
Op Twitter verschenen de afgelopen dagen beelden van spullen die langs de weg werden gedumpt.
Onder meer de Turkse ambassade in Nederland en het Rode Kruis hebben opgeroepen om te stoppen met het inzamelen van spullen. Doneer vooral geld, is de boodschap.
Het Rode Kruis neemt ingezamelde spullen niet aan. "Dat is namelijk een ingewikkelde logistieke operatie en die kost veel tijd", staat in een verklaring. "We kunnen veel sneller helpen als we de hulpgoederen gebruiken die al in het gebied zijn en de rest lokaal inkopen. Dat bespaart een heleboel kostbare tijd en transportkosten."
'Geld doneren meest efficiënt'
De organisatie vervolgt: "Daarnaast kunnen we met geld zorgen dat mensen de hulpgoederen krijgen die ze écht nodig hebben."
Stijn Koster, noodhulpcoördinator bij organisatie Save the Children, zegt ook dat het doneren van geld de meest efficiënte manier is om hulp te bieden. "Met geld kunnen wij lokaal spullen inkopen die nodig zijn. Wij hebben niet de mogelijkheid om spullen die hier worden ingezameld uit te zoeken en te vervoeren."
Tenten, drinkwater en tandenborstels
Het geld dat via Giro 555 binnenkomt wordt door Save the Children en andere hulporganisaties gebruikt voor de eerste noodhulp. "Het gaat nu vooral om tijdelijke woonlocaties, zoals tenten", zegt Koster. "Je ziet dat er nu ook behoefte is aan warme maaltijden, schoon drinkwater en andere items die je gezond houden, zoals tandenborstels en sanitaire middelen."

Op langere termijn zal het geld dat wordt ingezameld onder meer voor wederopbouw worden gebruikt. "De komende maanden worden er ook andere activiteiten opgezet, zoals het weer op gang brengen van onderwijs", aldus Koster.
Volgens de noodhulpcoördinator staan hulporganistaties voortdurend in contact met lokale gemeenschappen, om te zorgen dat de juiste hulp op de juiste plek komt en om te voorkomen dat er hulpgoederen naar plekken gaan waar ze niet nodig zijn.
Dertig vrachtwagens
De Turkse Federatie Nederland, een overkoepelende organisatie waar 50 kleinere Turkse organisaties onder vallen, zette in de eerste dagen na de ramp veel inzamelingsacties op touw, maar is daar ook terughoudender in geworden.
"In de eerste dagen hebben we dertig vrachtwagens aan hulpgoederen richting Turkije gestuurd", zegt Yesim Gedik. "Maar het is lastig om de spullen vanaf hier op de juiste plaats te krijgen."
Daarnaast is volgens Gedik het lukraak naar Turkije sturen van spullen niet erg zinvol. "Je moet goed weten wat er precies nodig is, voor je spullen die kant op stuurt", zegt hij.
Turkse pizza's
De Turkse Federatie Nederland zamelt nu vooral geld in. Dat gebeurt bijvoorbeeld door Turkse pizza's te verkopen of ontbijtochtenden te organiseren, waarvan de opbrengsten naar de slachtoffers in het getroffen gebied gaan.
Sporadisch vertrekken er ook nog goederen naar Turkije. "Een organisatie uit Dordrecht heeft bijvoorbeeld een vrachtwagen vol generatoren klaarstaan", vertelt Gedik. "Maar dat is natuurlijk wel iets heel specifieks."