Ga naar de inhoud
Opvang in Nederland

Hoekstra wil versneld visum voor slachtoffers aardbeving eerst onderzoeken

Een man staat tussen de puinhopen in zijn woonplaats. Beeld © AFP

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken doet nog geen toezeggingen over het versneld toekennen van visa aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

In het televisieprogramma WNL Op Zondag zei Hoekstra dat hij eerst goed wil kijken wat Duitsland en België precies gaan doen. 

Gisteren werd duidelijk dat de Duitse regering een regeling wil treffen voor mensen die door de aardbeving dakloos zijn geworden, en familie hebben in Duitsland. De getroffenen moeten versneld een visum kunnen krijgen, zodat ze tijdelijk opgevangen kunnen worden door familieleden. 

België versnelt procedure

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor zei gisteren dat ook in België slachtoffers van de aardbeving in aanmerking komen voor een versnelde visumprocedure. 

De PvdA vroeg gisteren in de Tweede Kamer hoe Nederland met deze kwestie omgaat.

Minister Hoekstra liet vandaag weten dat 'alle zijstraten' verkend worden als het gaat om het verlenen van hulp, en dat Nederland zich vooralsnog vooral heeft gericht op het bieden van acute bijstand, bijvoorbeeld in de vorm van reddingsteams. 

Dodental
Lees ook:
Dodental aardbeving stijgt naar ruim 33.000, VN vreest meer dan 50.000 slachtoffers

Volgens Hoekstra is het 'een illusie' dat de problemen veroorzaakt door de aardbeving binnen 'een paar weken of maanden' opgelost zijn. "Het land zal jaren bezig zijn met de wederopbouw", aldus de minister.

Wanneer het kabinet een knoop doorhakt over het eventueel verlenen van visa aan aardbevingsslachtoffers, liet de minister in het midden. 

Bekijk ook: Mehmet bouwt kacheltjes voor slachtoffers in Turkije

01:13
Mehmet wil iets doen voor de slachtoffers en dus bouwt hij met hulp van studenten kacheltjes.