Ga naar de inhoud
Na doodsbedreigingen

Schrijvers en uitgevers steunen Pim Lammers met grote advertentie in kranten

Pim Lammers Beeld © wikiportret.nl

Alle landelijke dagbladen publiceren vandaag een paginagrote advertentie waarin auteurs en uitgevers steun betuigen aan schrijver Pim Lammers. Zeker 2000 mensen uit het vak hebben de advertentie ondertekend, meldt boekenkoepel CPNB.

In de advertentie staat dat de initiatiefnemers het verschrikkelijk vinden dat Lammers zich terug heeft moeten trekken als schrijver van het kinderboekenweekgedicht omdat hij talloze doodsbedreigingen ontving.

Een deel van de advertentie: "De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd."
 

Relatie tussen tiener en trainer

De steunbetuiging is spontaan ontstaan bij enkele auteurs en uitgevers waarna de Groep Algemene Uitgevers (GAU) de actie coördineerde. Behalve schrijvers, illustratoren en vertalers hebben tal van organisaties uit het boekenvak de oproep medeondertekend.

De doodsbedreigingen volgden na een online hetze op sociale media. Veel mensen vonden het niet kunnen dat Lammers een gedicht voor de Kinderboekenweek zou schrijven omdat de auteur bijna tien jaar geleden een verhaal voor volwassenen schreef over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.
 

Bekijk ook: Roelof Hemmen legt uit waarom Pim Lammers zich terugtrok

03:20
Fragment uit Jinek waarin presentator Roelof Hemmen uitlegt waarom Lammers zich terugtrok als dichter van de Kinderboekenweek 2023.