Ga naar de inhoud
Prestigieuze fotoprijs

Fotograaf Eddy van Wessel wint voor de vierde keer Zilveren Camera

"Van Wessel brengt de slachtoffers van de oorlog met veel respect en discretie in beeld", schrijft de jury onder meer. Beeld © Eddy van Wessel

Fotograaf Eddy van Wessel heeft de Zilveren Camera gewonnen met zijn fotoserie over de oorlog in Oekraïne. Het is de vierde keer dat hij de prestigieuze fotoprijs wint.

Hij mocht de prijs ook in 2019, 2015 en 2012 in ontvangst nemen. 

'Nagel in je ziel'

De jury koos unaniem voor de fotoserie Ruïnes voor de vrijheid van Van Wessel. "Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld gaat deze steeds een stukje dieper. Van Wessel brengt de slachtoffers van de oorlog met veel respect en discretie in beeld", stelt juryvoorzitter Natalia Toret.

Fotograaf
Lees ook:
Fotograaf Bart Maat wint Zilveren Camera voor foto 'functie elders'

"Er zit een mooie gelaagdheid in de beelden en iedere foto in de serie is goed, urgent, compleet en vertelt een nieuw verhaal. Deze fotograaf verstaat zijn vak."

Sinds 1949

De Zilveren Camera wordt al sinds 1949 uitgereikt. Aan de prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Vorig jaar ging de Zilveren Camera naar fotograaf Bart Maat. Die kreeg de prijs voor zijn 'functie elders'-foto van Kajsa Ollongren. De minister en verkenner tijdens de kabinetsformatie is daarop te zien met een stapel documenten waarop onder meer de tekst 'Pieter Omtzigt, functie elders' staat geschreven.

Oorlogsfoto
Lees ook:
Oorlogsfoto blijft op je netvlies: 'Gaat onder je huid zitten'