Ga naar de inhoud
Slachtoffer als slaaf gebruikt

Teruggehaalde IS-vrouw eerste Nederlandse verdachte van misdrijf tegen yezidi’s

Een vluchtelingenkamp in de Syrische plaats Al-Hasakah waar veel yezidi's hun toevlucht zochten. Beeld ter illustratie uit 2014. Beeld © Anadolu Agency

Voor het eerst staat er in Nederland iemand terecht voor een misdrijf gepleegd tegen yezidi's, een minderheidsgroep uit Noord-Irak. Het gaat om één van de twaalf IS-vrouwen die in november van vorig jaar werden opgehaald uit een gevangenenkamp uit Syrië.

De vrouw wordt verdacht van het gebruiken van een yezidi-vrouw als slaaf in 2015. Officieel gaat het om een verdenking van slavernij als misdrijf tegen de menselijkheid.

Yezidi’s zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft.

Terroristische misdrijven

Dinsdag en woensdag zijn in Rotterdam de eerste inleidende zittingen tegen de vrouwen die door de Nederlandse regering zijn teruggehaald. De vrouwen zijn na aankomst aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven, als vermoedelijke leden van de terroristische organisatie IS.

Twaalf
Lees ook:
Twaalf Nederlandse IS-vrouwen en 28 kinderen opgehaald uit Syrië

"IS pleegde niet alleen terroristische misdrijven, maar wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de genocide gepleegd tegen de yezidi-bevolking, vanaf 2014 in Syrië en Irak", aldus het OM.

Bron: RTL Nieuws / ANP