Ga naar de inhoud
Antisemitisme

Aangifte om projectie Anne Frank Huis, burgemeester Amsterdam geschokt

Uitzicht op het Anne Frankhuis in Amsterdam. Beeld ter illustratie. Beeld © Berlinda van Dam

De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan van een projectie op de gevel van het Anne Frank Huis in Amsterdam. Volgens de stichting was er maandagavond gedurende enkele minuten een antisemitische tekst te zien. De Amsterdamse politie zegt de projectie te onderzoeken en ook te kijken of er een verband is met eerdere incidenten in Rotterdam en Venlo. 

De tekst, waarin Anne Frank in relatie wordt gebracht met een balpen, is onderdeel van een complottheorie die beschrijft dat ze haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. De complotdenkers wijzen erop dat de balpen pas na de oorlog op grote schaal in gebruik is geraakt.

Die mythe is eenvoudig te ontkrachten, zegt de Anne Frank Stichting. Een handschriftonderzoeker heeft in de jaren 60 met balpen aantekeningen gemaakt op aantekeningenvellen en die tussen de originele pagina's geschoven.

Onversneden antisemitisme

Minister-president Mark Rutte noemt de projectie 'verwerpelijk'. "Voor antisemitisme is in ons land geen plaats; we kunnen en mogen dit nooit accepteren", twittert de premier. "Dit soort tuig en dit soort teksten hebben niets te zoeken in ons land", oordeelt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema spreekt van 'onversneden antisemitisme' en over 'een aanval op Anne Franks nalatenschap'.

'Ik ben geschokt en woedend over deze laffe, verwerpelijke daad", zegt de burgemeester. "Uitermate lafhartig en pijnlijk, voor de overlevenden, de nabestaanden van de slachtoffers van de Holocaust, de hele Joodse gemeenschap en iedereen die weet waartoe haat, racisme en intolerantie leiden."

Racistische
Lees ook:
Racistische projectie Erasmusbrug opgeëist door extreemrechts

Pijnlijk en beledigend voor alle slachtoffers van de Holocaust, noemt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) de projectie. "Door het dagboek te ontkennen, ontken je de Holocaust en de gaskamers", aldus CIDI-directeur Naomi Mestrum.

Vijandig beeld

Volgens Mestrum wordt op deze manier het nazisme minder heftig gemaakt, iets dat ze steeds vaker terugziet bij extreemrechts. "We zien dat theorieën uit het verleden weer welig tieren. Het creëert een vijandig beeld van de Joodse gemeenschap. Je beschuldigt ze van liegen en dat wakkert haat aan."

Eerder werden al extremistische boodschappen geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam en op een gebouw van het UWV in Venlo. 

Bekijk ook: Philip heeft spijt en waarschuwt voor extreem-rechts

03:18
Correspondent Jeroen Akkermans sprak in 2019 met Philip Schlaffer over diens verleden als neonazi.