Ga naar de inhoud
Moet overlast tegengaan

Amsterdam wil drugsoverlast tegengaan: na half mei blowen verboden op Wallen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

De gemeente Amsterdam bindt de strijd aan met overlast van drugsgebruik die voornamelijk door toeristen wordt veroorzaakt. Vanaf half mei gaat een verbod in om op straat te blowen in de oude binnenstad.

Naast het vorig jaar aangekondigde blowverbod op straat gaat het stadsbestuur onderzoeken of het ook juridisch haalbaar is om een afhaalverbod voor softdrugs in te stellen. Dat afhaalverbod zou dan gaan gelden van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag.

De maatregelen zijn onderdeel van het vorig jaar aangekondigde pakket dat de drukte en overlast op de Wallen moet tegengaan. Naast het blowverbod wordt vanaf half mei ook het alcoholverkoopverbod aangescherpt. Vanaf 1 april worden de sluitingstijden voor horeca en prostitutie vervroegd.

'Zwarte
Lees ook:
'Zwarte lijst keert terug voor raddraaiers in horeca'

Voor horecazaken geldt dan een aangepaste sluitingstijd van 02.00 uur in de nacht, in plaats van 03.00 uur of 04.00 uur. Ook mogen daarbij vanaf 01.00 uur geen nieuwe bezoekers meer naar binnen.

"Omdat dit niet werkt als de terrassen nog open zijn, wil het college daarnaast dat de terrassen in de zomermaanden om 01.00 uur sluiten (nu 02.00 uur)", laat de gemeente weten. Voor raamprostitutie worden de sluitingstijden 03.00 uur, in plaats van 06.00 uur.

Overlast

"Bewoners van de oude binnenstad hebben structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en middelenmisbruik in de openbare ruimte", zegt de gemeente.

Bovendien zou de aanwezigheid van toeristen straatdealers aantrekken, die weer voor criminaliteit en onveiligheid zorgen. "Vooral ’s nachts kan de sfeer grimmig worden; veel mensen zijn onder invloed en blijven lang rondhangen. Dit gaat ten koste van de nachtrust van de bewoners en van de leefbaarheid en veiligheid van de hele buurt."