Ga naar de inhoud
Ook boa's leggen werk neer

Na Utrecht nu ook in Rotterdam: reinigingsdienst staakt bijna een week

Vuilophalers ruimen op in het centrum van Utrecht, na afloop van de actieweek. Beeld © ANP

De medewerkers van de reinigingsdienst van de gemeente Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt FNV Overheid. Ook zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op 17 februari geen boetes uitdelen. De inzet van de staking: een loonsverhoging.

Volgens de FNV blijkt uit het laatste loonbod 'onvoldoende waardering', waarbij ook gewezen wordt op de hoge inflatie. Het gaat om een loonbod van 'een schamele 5 procent per 1 februari 2023 en 3 procent per 1 april 2024'.

"Rotterdam gaat er nu ook vol voor", zegt cao-onderhandelaar voor FNV Overheid Marieke Manschot. "De actiebereidheid is groot. Zoals een medewerker onlangs tegen mij zei: 'Dit is echt een kantelpunt: tot hier en niet verder. We eisen op wat we verdienen." 

Vuilnisophalers
Lees ook:
Vuilnisophalers en boa's gaan staken na klappen cao-onderhandelingen

Niet alleen in Rotterdam wordt het werk neergelegd. Vrijdag gaat een staakvierdaagse van start in Groningen, vanaf maandag wordt drie dagen gestaakt in Den Haag. En op 15 februari volgt een landelijke manifestatie. Volgens Gijsbert Boggia, FNV Overheid-bestuurder in Den Haag, wordt 'het lage loonbod' als beledigend ervaren.

Vuilnis in Utrecht

In Utrecht werd afgelopen week geen vuilnis opgehaald en er waren werkonderbrekingen in onder meer Amsterdam. Vakbond FNV kondigde eerder acties aan in onder meer Den Haag, de Betuwe en Emmen. In laatstgenoemde stad zijn er vandaag werkonderbrekingen.

De FNV stelde halverwege november een ultimatum nadat het cao-overleg met de VNG op niets was uitgelopen. De FNV wil een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024. De sector waarop de cao voor gemeenteambtenaren van toepassing is, telt ruim 187.000 werknemers.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.