Ga naar de inhoud
Op zaterdag 11 maart

Boeren kondigen groot protest aan, zelfde dag ook klimaatbetoging

De boeren hebben afgelopen jaar ook in Den Haag geprotesteerd. Beeld © ANP

Farmers Defence Force (FDF) houdt op zaterdag 11 maart naar eigen zeggen 'de grootste demo aller tijden' in Den Haag. Dat zegt Mark van den Oever, voorzitter van de actiegroep in een videoboodschap. Voor dezelfde dag is ook een nieuw protest van Extinction Rebellion aangekondigd. Ook die is in Den Haag.

Hoe de demonstratie van de boeren er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. "Deze keer niet alleen met de boerenstandpunten, maar met alle standpunten en problemen die momenteel spelen in onze maatschappij. Van toeslagenaffaire tot de gascrisis, tot de verzakte huizen in Groningen, tot de waterschade in Limburg. Mensen krijgen hierover bij ons op het podium een stem", zei Van den Oever in zijn videoboodschap:

Volgens Van den Oever hebben enkele 'grote namen' toegezegd erbij te zullen zijn. "We hopen dat we aan heel Nederland kunnen laten zien dat er een ander beleid moet komen en dat ze wat anders moeten gaan stemmen. Onder meer PVV-voorzitter Geert Wilders en Wybren van Haga (Groep Van Haga) zijn erbij aanwezig.

Uitkopen boeren

In oktober vorig jaar kwam stikstofbemiddelaar Johan Remkes met een advies om gedwongen uitkoop toe te passen bij bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Het voorstel viel niet goed bij de boerenactiegroepen.

Dit zei politiek verslaggever Fons Lambie over het advies op de dag dat Remkes zijn rapport naar buiten bracht:

Fons Lambie: 'Advies Remkes bevat toch harde boodschap voor boeren'

01:31
Fons Lambie: 'Advies Remkes bevat toch harde boodschap voor boeren'

Op dezelfde dag dat de boeren dus hun 'grootste protest aller tijden' willen doen, staat er ook weer een demonstratie van Extinction Rebellion gepland. En die gaat vooralsnog gewoon door, zegt Hannah Prins van de actiegroep.

"We hopen dat de 17,5 miljard euro aan fossiele subsidies wordt stopgezet vóór 11 maart. Dan hoeven we niet naar de A12. Gebeurt dat niet, dan gaat onze vreedzame demonstratie gewoon door op die dag en dat tijdstip. We wensen alle andere mensen die vreedzaam willen demonstreren die dag een veilige en prettige demonstratie toe."

Bekijk ook: Eerder snelwegprotest van Extinction Rebellion

00:54
Het zou niet de eerste snelwegblokkade van Extinction Rebellion, dit was vorig jaar.