Ga naar de inhoud
Ondraaglijke pijn

Mountainbiker Frits overleed na botsing boomstronk: 'Bewust daar neergelegd'

Frits van de Voort, na het ongeluk. Beeld © Privéfoto

Een incident met een boomstronk die in mei 2020 op het fietspad in het Amsterdamse Bos werd neergelegd om mountainbiker Frits mogelijk 'een lesje te leren', kent een fatale afloop. Afgelopen oktober overleed hij na ruim twee jaar ondraaglijke pijn. Het Openbaar Ministerie looft nu 15.000 euro uit voor de gouden tip in de zaak. Fijn, vinden de nabestaanden, want: "Dit mag nooit meer gebeuren."

Dat vertelt zoon Fabian van de Voort aan RTL Nieuws. En nee, er is nog altijd geen hard bewijs dat de boomstronk daadwerkelijk door iemand is neergelegd. Maar een ander scenario is voor de familie niet denkbaar, en ook de politie onderzoekt al die tijd het scenario dat Frits opzettelijk ten val is gebracht.

'Frits genoot van het leven'

Met fatale gevolgen. Want Frits was altijd een heel vrije man, vertelt zoon Fabian. Iemand die werkte als senior purser bij KLM, de wereld rondreisde, genoot van het leven en nog ontzettend sportief was. "Hij was heel fit en ging altijd naar de sportschool. Toen dat tijdens de coronaperiode niet meer ging, besloot hij samen met zijn sportvrienden lekker te gaan fietsen in het bos."

Frits fietste altijd hetzelfde rondje in het Amsterdamse Bos, meerdere keren per week. En daar was niet altijd iedereen blij mee, weet Fabian. "Hij heeft wel eens een woordenwisseling gehad met iemand die daar zijn hond uitliet. Die was van mening dat Frits daar niet mocht fietsen en gaf hem een verbale waarschuwing."

Maar dat iemand ertoe in staat was om een boomstronk op het fietspad van Frits neer te leggen, had niemand voor mogelijk gehouden. "Mijn vader had samen met een vriend hetzelfde rondje als altijd gefietst. Daarna deden ze dat nog een keer. Maar toen Frits maar niet bovenkwam na een helling, ging zijn vriend kijken waar hij bleef. En daar lag hij, in de kreukels."

'Overduidelijk op zijn route neergelegd'

In een tijdsbestek van zo'n 10 minuten lag er op het fietspad van Frits - waar hij dus net nog overheen was gereden - opeens een dikke boomstam. Frits viel eroverheen en kwam op zijn nek terecht. Hij brak daarbij vier nekwervels, liep een hoge complete dwarslaesie op en kwam in een rolstoel terecht.

"Als het nou een kleine tak was, dan kon hij nog door een hond zijn neergelegd, of tijdens het spelen van een kind. Maar dit was overduidelijk bewust op zijn route neergelegd, maar door wie is de vraag. Er zijn geen camera's in het bos, er kon geen DNA worden afgenomen vanwege weersomstandigheden. Dat maakt de zaak zo lastig."

Het leven dat Frits na het ongeluk kreeg, was volgens Fabian 'verschrikkelijk'. "Van de ene op de andere dag kon hij niets meer bewegen. Hij zei zelf altijd dat hij zich als een vogel in een kooitje voelde. En hij heeft het zeker geprobeerd hoor, om er iets van te maken. Maar het was zo zwaar."

'Iemand zien lijden is het allerergste'

En dat was het ook voor Frits zijn vrouw Esther, wier leven uit het niets volledig bestond uit het zorgen voor Frits. "Het was een megaoperatie om de zorg voor hem rond te breien", vult ze het verhaal van Fabian aan. "Frits kon geen seconde meer alleen zijn, had dag en nacht toezicht nodig. We kregen uiteindelijk twee keer per dag thuiszorg over de vloer. Dankzij zorgverleners die we kregen uit het persoonsgebonden budget was het mogelijk om zelf soms even de deur uit te gaan en weer een beetje te gaan werken."

Wat
Lees ook:
Wat is een gouden tip en wanneer wordt beloning uitgekeerd?

Fabian voeg toe: "Iemand zien lijden van wie je zo veel houdt: dat is het allerergste. Ik vind het dan ook fijn dat ik nu opsta en weet dat hij niet meer lijdt, maar zijn verlies valt ons allemaal nog heel zwaar." Frits overleed op 3 oktober vorig jaar, nadat hijzelf voor euthanasie had gekozen. De zenuwpijnen die hij dagelijks had, samen met aanhoudende medische complicaties, werden hem te veel.

'Onbegrijpelijk'

Fabian denkt niet dat de dader dit ooit had gewild. "Nee, dit is natuurlijk nooit de intentie geweest van de persoon die deze boomstronk heeft neergelegd. Maar dit is wel het gevolg en het is daarmee onbegrijpelijk dat iemand dit heeft gedaan. Wij willen dat dit nooit meer gebeurt en zijn daarom blij met het tipgeld van het Openbaar Ministerie. Al hebben we er na 2,5 jaar een hard hoofd in en krijgen we mijn vader hier nooit meer mee terug."