Ga naar de inhoud
Stookalert RIVM

Advies om geen hout te stoken geldt nu voor acht provincies

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

In een groot deel van het land waait het nauwelijks en daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een eerder advies verder uitgebreid om even geen hout te stoken.

Het zogeheten stookalert geldt nu voor acht van de twaalf provincies: Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland.

Morgen meer wind

Gisteren gaf het RIVM al een stookalert af voor vier provincies. "Pas in de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert", laat het instituut weten. "Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving."

Houtkachels werden afgelopen najaar weer populairder door de hoge gasprijzen die volgden op de Russische aanval op Oekraïne. Dat heeft een keerzijde, want houtrook bevat onder meer benzeen, PAK's, fijnstof en koolmonoxide. Als het waait blijven die schadelijke stoffen in minder hoge concentraties hangen in de straat dan wanneer het windstil is.

Steden
Lees ook
Steden willen houtkachels aan banden, maar de vraag is: hoe?

Meer klachten

Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als er veel hout wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet of nauwelijks waait. "Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.

Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten.

Wanneer kun je beter niet stoken?

Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Daarvoor kan iedereen zich aanmelden via deze site.

Bron: RIVM

Gasprijzen
Lees ook
Gasprijzen stijgen, dan maar aan de houtkachel? 'Slecht voor de gezondheid'