Ga naar de inhoud
Afkoeling van de huizenmarkt

Kwart meer hypotheekaanvragen door jonge huizenkopers in januari

Een vrouw bekijkt het woningaanbod bij een makelaar in Den Haag, ter illustratie. Beeld © ANP / Owen O'Brien

In de eerste maand van 2023 hebben jonge huizenkopers veel vaker een hypotheek aangevraagd dan in januari 2022, zo meldt De Hypotheker. Het aantal aanvragen van jongeren van 18 tot en met 28 jaar is met een kwart gestegen.

Hoewel het aantal aanvragen van jongeren stijgt, is het totaal aantal hypotheekaanvragen de afgelopen maanden juist bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder

Dat jongeren nu juist wel een voet tussen de deur krijgen, zou komen door de daling van de huizenprijzen, het te koop staan van meer woningen en omdat de rente op een hypotheek licht is gedaald.

Van 15 naar 27 procent

Naar verhouding deden vorige maand veel meer jongvolwassenen een aanvraag vergeleken met een jaar eerder. Hun aandeel verdubbelde naar bijna 27 procent, terwijl een jaar eerder 15 procent van alle aanvragen door jonge kopers werd gedaan.

Omslag
Lees ook:
Omslag op huizenmarkt: gemiddelde hypotheekbedrag fors gedaald

Woningzoekers hoeven vanwege het afkoelen van de huizenmarkt minder tegen elkaar op te bieden, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Jonge huizenkopers krijgen hierdoor geleidelijk steeds meer een voet tussen de deur."

Boven budget

Toch vonden veel jongeren het nog geen gunstig moment om een huis te kopen, omdat de gemiddelde huizenprijs nog boven hun budget lag. Een woning kostte in de laatste drie maanden van vorig jaar gemiddeld 407.000 euro en jonge kopers kregen eind 2022 gemiddeld een hypotheek van 276.000 euro.

Bekijk ook: moet je op een prijsdaling wachten op de huizenmarkt?

02:57
Vorig najaar legden we in deze video uit wat de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt betekenen voor potentiële kopers.