Ga naar de inhoud
Nog eens 2,5 miljard beloofd

Ruim een miljard euro Nederlandse steun aan Oekraïne

Minister Ollongren. Beeld © ANP

De Nederlandse militaire steun aan Oekraïne bedraagt inmiddels ruim een miljard euro. Dat laat minister Kajsa Ollongren (Defensie) weten aan de Tweede Kamer. Het gaat om precies te zijn om 1,07 miljard euro, schrijft de minister.

Minister Ollongren stuurt iedere maand een update van de hulp aan de Tweede Kamer. Bij de meest recente update van 16 december stond de teller op 987 miljoen.

Een week later beloofde premier Mark Rutte in een telefoongesprek met Volodimir Zelenski dat Nederland dit jaar voor nog eens 2,5 miljard zal bijdragen.

Niet
Lees ook:
Niet alleen tanks, Oekraïne wil ook westerse gevechtsvliegtuigen

Ongeveer de helft van de Nederlandse bijdrage is in de vorm van spullen. Dat heeft gevolgen voor de gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht, maar Defensie vindt die volgens de minister nog acceptabel. Toch vindt de minister het nodig om een plan te maken om de impact op de langere termijn onder controle te houden. Daar wordt nu aan gewerkt, zo laat ze weten.

De spullen die de Nederlandse krijgsmacht direct heeft weggegeven, hadden een waarde van zo'n 463,8 miljoen euro. Als Nederland die spullen gaat vervangen, zoals wel de bedoeling is, zal de rekening echter een stuk hoger uitvallen. Volgens de minister bedraagt de zogenoemde vervangingswaarde 771,3 miljoen.

Financiële steun

Naast de steun in de vorm van materieel, is er ook financiële steun, onder meer via fondsen. Intussen komt er ook weer geld vanuit de zogenoemde Europese Vredesfaciliteit (EPF) terug naar Nederland. Dat geld komt in delen vrij. Tot nu toe is Nederland voor 62,9 miljoen euro gecompenseerd.

Veel landen geven de laatste tijd steeds meer steun. Zo zegden Duitsland en de Verenigde Staten eind vorige maand ook toe om tanks te gaan leveren. Oekraïne wil daarnaast ook gevechtsvliegtuigen.  

Bekijk ook: Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
In deze video vertellen we waarom moderne westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne.