Ga naar de inhoud
Aanpak witwassen

Nederland en Marokko gaan criminelen vaker aan elkaar uitleveren

Minister Dilan Yeşilgöz, archieffoto. Beeld © ANP / Editorial

In de gezamenlijke strijd tegen de georganiseerde misdaad gaan Nederland en Marokko vaker criminelen aan elkaar uitleveren. De gronden waarop dat kan gebeuren, worden verruimd, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten aan de Tweede Kamer.

De onderhandelingen tussen beide landen over een nieuw uitleveringsverdrag beginnen binnenkort. Het gaat om de aanpak van gewelddadige criminele netwerken die via internationale constructies hun criminele vermogen willen witwassen.

"We zien criminele netwerken met internationale drugshandel grof geld verdienen, waarmee ze door ondergronds bankieren en witwasconstructies proberen onze legale economie te infiltreren en corrumperen", zegt de minister. "Ondertussen hebben we te maken met drugsgerelateerd geweld in onze straten en worden onze jongeren geronseld in de criminaliteit."

Taghi
Lees ook:
Taghi krijgt naam niet van arts die meevloog na uitlevering Dubai

De minister denkt samen met Marokko de 'misdadige machtsstructuren met hun criminele spelers' beter onderuit te kunnen halen en op te rollen.

Het is nog niet bekend welke gronden voor uitlevering worden uitgebreid. Dat wordt tijdens de onderhandelingen voor het verdrag besproken, waarin ook specifieke afspraken worden gemaakt over te volgen procedures.

Criminaliteit

De samenwerking met Marokko is onderdeel van de internationale toekomstagenda in de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, die Yeşilgöz vorig jaar juni bekendmaakte.

Bekijk ook: Amerikaanse basketballer Griner uitgeleverd in ruil voor Russische wapenhandelaar

01:07
Op beelden die Russische staatsmedia vrijgaven, is te zien dat de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner pas in het vliegtuig hoort dat ze naar huis gaat.