Ga naar de inhoud
Herdruk op komst

Dichtbundel van met dood bedreigde Pim Lammers vliegt de deur uit

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Schrijver Pim Lammers trok zich afgelopen weekend vanwege doodsbedreigingen terug als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek. Dat heeft geleid tot een stormloop op zijn dichtbundel 'Ik denk dat ik ontvoerd ben'.

De bundel is uitverkocht. Er komt op korte termijn een herdruk, bevestigt uitgeverij Querido. 

Van Haga

Lammers, in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit voor zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken is', staat bekend om zijn werk over identiteit en diversiteit. Hij kwam onder vuur te liggen nadat fragmenten uit een verhaal van hem op sociale media waren gedeeld. 

Het verhaal, dat Lammers in 2015 schreef voor een literair tijdschrift, gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. De schrijver wordt daarvoor online uitgemaakt voor 'pedofilieactivist'. Onder meer zangeres Monique Smit, de religieuze actiegroep Gezin in gevaar, die zich naar eigen zeggen inzet tegen de 'lhbti-dictatuur', en politicus Wybren van Haga riepen op tot actie tegen Lammers vanwege het verhaal. Premier Mark Rutte en de boekenbranche veroordeelden de doodsbedreigingen scherp.

Dichter
Lees ook
Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen: 'Verschrikkelijk'

Uitverkocht, herdruk komt eraan

Schrijversvakbond PEN riep auteurs en lezers op Lammers te steunen. Een soortgelijke oproep van bibliothecaris Marjolein Hordijk uit Nijmegen om het boek van Lammers hoog in de boekenlijsten te laten belanden, werd gisteren veel gedeeld op sociale media.

De oproepen lijken effect te hebben. Op website bol.com is de dichtbundel, die in het najaar uitkwam, uitverkocht. Arno Koek van boekhandel Blokker in Heemstede bevestigt de grote vraag naar het werk van Lammers. "Een derde van de webbestellingen afgelopen weekend betrof werk van Lammers", stelt hij. "En die trend hoor ik ook bij collega's. Mensen zijn nieuwsgierig naar zijn werk, maar willen hem ook steunen." Volgens Koek gaan veel boekwinkels de komende dagen het werk van de auteur ook bewust onder de aandacht van bezoekers brengen.

Ook andere schrijvers belaagd

Lammers zelf zei zaterdag dat een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is. Hij noemde de aantijgingen tegen hem 'pertinent onwaar' en deed aangifte.

Lammers kreeg veel steun van mede-auteurs, maar degenen die hem op sociale media hun steun betuigden worden nu zelf ook bedreigd, zei Geneviève Waldmann, de voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Het programma kon geen enkele schrijver vinden die in de uitzending durfde te reageren op de kwestie.

"Ik kan mij dat voorstellen", stelde Waldmann. "Ik weet dat één van de auteurs die gisteren meteen in de pen is geklommen om Pim te ondersteunen nu zelf ook bedreigd is. Dus je wacht het wel even af en houdt wel even op met berichten posten op sociale media."

Staatssecretaris
Lees ook
Staatssecretaris hekelt doodsbedreigingen aan adres schrijver: 'Zorgelijk en schadelijk'