Ga naar de inhoud
Pim Lammers bedreigd

Staatssecretaris hekelt doodsbedreigingen aan adres schrijver: 'Zorgelijk en schadelijk'

Gunay Uslu Beeld © ANP

Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn onacceptabel. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur). Ze reageert daarmee op doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers, die besloot zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

"Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk", stelt Uslu.

Kamervragen

In een verhaal uit 2015 schreef Lammers over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de auteur. Ook werd hem verweten een 'pedofilie-activist' te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in Gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

Boekenkoepel CPNB liet al weten 'met grote verontwaardiging en ontzetting' kennis te hebben genomen van de bedreigingen aan het adres van Lammers. "We vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt."

Zilveren Griffel

De literaire vrijheid staat hier onder extreme druk. We moeten het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs."

Lammers zelf zei dat een gedicht schrijven hem geen doodsbedreigingen waard is. Hij noemde de aantijgingen tegen hem 'pertinent onwaar' en deed aangifte. Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken is'.