Ga naar de inhoud
Nachtvorst

Veel zon (en wat kou) op komst: 'Verademing na afgelopen week'

Archieffoto Beeld © Foto ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss

Het wordt de komende dagen zonnig en rustig. Dat zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "Het wordt een heel ander weertype dan we achter de rug hebben. Een verademing."

Het is vandaag al begonnen, zegt De Wit. "We zien vanuit het noorden op steeds meer plekken de zon doorbreken. Dan is de lucht weer blauw."

'Echt veel zon' 

Morgen is er in de kustgebieden 'echt veel zon', zegt De Wit. "Bijna de hele dag." Het binnenland, met name het oosten en zuidoosten, moet dan nog even geduld hebben. "Daar schijnt de zon ook af en toe, maar is er ook nog hardnekkige bewolking."

"Maar uiteindelijk komt het ook daar goed: dinsdag en woensdag heeft het hele land een bijna wolkeloze hemel met heerlijk zonnig weer." 

Laagste
Lees ook:
Laagste gevoelstemperatuur ooit gemeten in Verenigde Staten

Zoals het er nu naar uitziet gaan we ook donderdag, vrijdag en komend weekend elke dag zon zien, maar dan is er ook iets vaker bewolking.

Koude nachten

Maar door de heldere hemel wordt het ook kouder, zegt De Wit. "Het wordt heel rustig weer, met vanaf morgen weinig wind. Als het 's nachts dan helder blijft, dan zakt de temperatuur als een baksteen."

"Komende nacht valt het nog mee, dan krijgen we een of twee graden vorst in het binnenland. Maar de rest van de week, in elk geval tot donderdag, krijgen we 's nachts te maken met lichte vorst en in het oosten matige vorst; dat betekent dat de temperatuur kan dalen tot -5 of -6."

Aangename temperatuur

Overdag valt het mee, omdat het door de zon ook weer snel opwarmt. "Dan wordt het op veel plekken 5 of 6 graden. In combinatie met weinig wind is dat een aangename temperatuur."

Bang voor gladheid hoeven we volgens De Wit niet te zijn. De lucht is vanaf dinsdag heel droog en daardoor is er simpelweg te weinig vocht dat kan bevriezen. "Er is alleen de komende twee nachten kans op mist, als die bevriest dan kan het plaatselijk wel wat glad worden. Maar op grote schaal zie ik dat niet gebeuren."

Bekijk ook: Dit betekenen de kleurcodes bij het weer

02:00
Als het toch glad wordt, dan zal het KNMI waarschijnlijk code geel of zelfs oranje afgeven. Maar wat betekent zo'n kleurcode? In deze video leggen we het uit.