Ga naar de inhoud
'Zand rondpompen'

Vaargeul slibt weer dicht: afvaarten Ameland geschrapt

De veerboot vanuit Holwerd, op weg naar Ameland (archieffoto). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De vaargeul tussen het Waddeneiland Ameland en het Friese Holwerd is op sommige momenten niet veilig genoeg om te bevaren, meldt rederij Wagenborg. Daardoor zijn vandaag afvaarten geschrapt en dat zal maandag tijdens laag water opnieuw gebeuren.

Directeur Ger van Langen verwacht dat de komende maanden nog vaker diensten vervallen als er geen oplossing komt voor het verzanden van de vaargeul. Daardoor wordt de onveilige situatie veroorzaakt.

Sneller dan verwacht

De veer- en sneldienst kan maandag tussen 16.00 uur en 18.00 uur niet vertrekken. Ook vandaag is een aantal afvaarten geschrapt. Van Langen heeft een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd waarin wordt aangedrongen op maatregelen. "Rijkswaterstaat doet zijn best, maar het proces van verzanding gaat sneller dan verwacht."

De overheidsdienst baggert de vaargeul regelmatig uit, maar natuurwetgeving bepaalt dat het zand het gebied niet mag verlaten – en dus elders in de Waddenzee moet worden gestort. Dat belandt dan snel weer in de vaargeul. "In feite ben je zand aan het rondpompen", aldus de directeur. Wat hem betreft moet er andere oplossing komen.

Geul te smal

De vaargeul is al langer een probleem. Wagenborg zei eerder al dat de geul te smal is geworden doordat die voor een deel is dichtgeslibd. In oktober meldde de rederij daarom op eenrichtingsverkeer over te gaan als de waterstanden te laag zijn.

Rijkswaterstaat opperde al in 2019 dat een tunnel naar het eiland een realistische optie zou zijn.

Rijkswaterstaat:
Lees ook:
Rijkswaterstaat: 'Tunnel naar Ameland serieuze optie'