Ga naar de inhoud
'Literaire vrijheid onder druk'

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen: 'Verschrikkelijk'

De etalage van een boekhandel tijdens de laatste Kinderboekenweek, afgelopen oktober. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023 nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. De schrijver wordt online uitgemaakt voor 'pedofilieactivist'. De CPNB, de organisatie achter de Kinderboekenweek, laat weten de bedreigingen 'verschrikkelijk' te vinden.

Op sociale media werden de afgelopen dagen fragmenten uit een literair verhaal voor volwassenen gedeeld dat Lammers in 2015 schreef over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een 'pedofilieactivist' te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

Aangifte gedaan

"Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard", laat Lammers weten. "De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken."

Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

'Onacceptabele druk'

Boekenkoepel CPNB laat weten 'met grote verontwaardiging en ontzetting' te hebben kennisgenomen van de bedreigingen. De organisatie zegt het 'verschrikkelijk' te vinden 'dat een auteur aangevallen wordt'. "De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs."

Stereotypes
Lees ook:
Stereotypes in kinderboeken: 'Elk kind moet zichzelf kunnen herkennen'

De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over "een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn."

Bijval van collega-schrijvers

De schrijver kreeg de afgelopen dagen ook veel bijval van collega's. "Pim Lammers is een schrijver", schreef Heleen van Royen op Twitter. "Die schrijft over thema's die in onze maatschappij spelen. Dit is zijn vak. De golf van haat die hij nu over zich heen krijgt, is onterecht en intens triest. Bescherm onze schrijvers."

Ook Kevin Hassing, die afgelopen jaar de prijs voor de Kinderjury won, neemt het op sociale media op voor Lammers: "Dus omdat ik over piraten schrijf ben ik een piraat? Denk even na voordat je rare dingen roept."