Ga naar de inhoud
'Normaal alleen bij campagnes'

2200 mogelijke stamceldonoren na oproep ongeneeslijk zieke PSV-perschef

Archieffoto. Beeld © ANP

Er hebben zich flink wat mensen aangemeld om stamceldonor te worden na een oproep van Thijs Slegers. De perschef van PSV liet deze week weten dat hij ongeneeslijk ziek is en riep zijn volgers op om donor te worden.

Matchis, het Nederlandse centrum voor stamceldonoren, laat weten dat er aan het begin van de avond 2200 donoren bij waren gekomen. "We zijn natuurlijk blij met iedere donor. Al kunnen het er nooit genoeg zijn. Dit is een mooie impuls geweest", zegt een woordvoerder. "Normaal gesproken halen we dit soort aantallen alleen met campagnes."

Aanmelden als donor

Slegers heeft acute leukemie. Hij liet op Twitter weten dat hij niet meer beter zal worden, maar dat het voor anderen niet te laat is. Slegers vraagt mensen daarom om zich in te schrijven als stamceldonor en als bloeddonor bij Sanquin. "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!"

Matchis is blij met de oproep. Bovendien melden zich nu ook meer mannen. Die zijn doorgaans lastiger te bereiken. "Normaal is 70 procent van de aanmeldingen vrouw en 30 procent man. Nu is het juist andersom." 

Bij mannelijke donoren kunnen meer stamcellen afgenomen worden dan bij vrouwen. "Hierdoor kan de stamceldonatie sneller en beter aanslaan voor de patiënt."

PSV-perschef
Lees ook:
PSV-perschef Thijs Slegers ongeneeslijk ziek

Mensen die zich als donor melden, krijgen wattenstaafjes thuisgestuurd om een beetje wangslijmvlies af te nemen. Bij een potentiële match neemt Matchis contact op. Dan wordt gevraagd of je nog steeds donor wil zijn. Om stamcellen via bloed of beenmerg te geven, lig je een dag in het ziekenhuis.

Wat is acute leukemie?

Bij acute lymfatische leukemie (ALL) is er een overproductie van onrijpe B- en T-lymfocyten die de normale bloedaanmaak in het beenmerg verdringen. Hierdoor ontstaat bloedarmoede, is er meer kans op infecties en eventueel bloedingen.

Beenmerg bevindt zich in de holle beenderen, met name in het bekken, het borstbeen, de ribben en ruggewervels. In het beenmerg vindt de aanmaak van bloedcellen plaats. Alle verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) worden daar gevormd.

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 200 mensen met acute lymfatische leukemie gediagnostiseerd. Hiervan is de helft jonger dan 18 jaar. Bron: IKNL

Bron: RTL Nieuws
Meer over