Ga naar de inhoud
Keuken- en zakmessen

Groningen komt met verbod op dragen van messen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

In de gemeente Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden. Het verbod gaat gelden in openbare ruimtes, zoals straten, pleinen en parken.

Het verbod moet er volgens de gemeente voor zorgen dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens. Het gaat daarbij om wapens die wettelijk niet verboden zijn. Denk daarbij aan keukenmessen, priemen en zakmessen.

Als het voorwerp zodanig is ingepakt dat het niet gebruikt kan worden, dan geldt het verbod niet. Een keukenmes in de verpakking mag bijvoorbeeld wel van een winkel naar huis gebracht worden.

Boete

Politie en handhavers die wapens bij iemand aantreffen, nemen deze in beslag. Ook kunnen overtreders een boete krijgen. Als het gaat om jongeren van 12 tot 18 jaar, moeten ze zich melden bij bureau Halt en krijgen ze een leerstraf.

Messengeweld
Lees ook:
Messengeweld onder jongeren licht gedaald, maar aantal incidenten blijft 'zorgwekkend'

De gemeente Groningen meldt dat het verbod vooruitloopt op een landelijk wetsvoorstel.

Steekpartijen onder jongeren

De politie noemde het aantal incidenten met messengeweld onder jongeren eerder al 'zorgwekkend'. Gistermiddag was het nog raak in Hilversum. Daar raakte een 14-jarige jongen gewond bij een steekincident.

De jongen moest naar het ziekenhuis, maar hij is stabiel volgens de politie. Van de dader of daders, vermoedelijk ook minderjarig, ontbreekt nog ieder spoor.

Bekijk ook: Duitsland geteisterd door Nederlandse profkrakers

02:24
Duitsland wordt geteisterd door Nederlandse plofkrakers. In ons land is de beveiliging van geldautomaten zo goed geworden dat de criminelen uitwijken. Van de 500 plofkraken in Duitsland het afgelopen jaar is 80 procent gepleegd door Nederlanders.