Ga naar de inhoud
54 procent

CNV: ruim de helft van het personeel werkt vaak door bij ziekte

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Meer dan de helft van de werknemers gaat bij ziekte toch vaak aan het werk. Het gaat om 54 procent van het personeel, meldt vakbond CNV na een onderzoek onder 2600 mensen.

Ruim een op de vijf (22 procent) medewerkers zegt zich na een ziekte eerder weer beter te melden dan een paar jaar geleden. Ongeveer 45 procent van de ondervraagden voelt zich bezwaard om zich ziek te melden door het personeelstekort.

57 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan door de werkgever gevraagd te worden naar de aard en oorzaak van de ziekte. Volgens CNV is dit wettelijk niet toegestaan.

Hulpmiddel
Lees ook:
Hulpmiddel huisartsen vol met stereotypen: 'Dit werkt foute diagnoses in de hand'

Ook zouden werkgevers 'zieke werknemers steeds meer onder druk zetten om snel weer te komen werken'. Bijna een kwart meldt dit. De vakbond noemt het een 'zeer schadelijke ontwikkeling'.

Langdurig verzuim voorkomen

CNV adviseert zieke werkenden om zich ook daadwerkelijk een paar dagen ziek te melden. Dat zou lang verzuim voorkomen.

Het aantal mensen dat zich ziek meldde was vorig jaar iets hoger dan in 2021. Dat melden ArboNed en HumanCapitalCare, arbodiensten die werkgevers en werknemers helpen. Het gemiddelde ziektepercentage steeg naar 4,8 procent. In 2021 was dat nog 4,4 procent.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.