Ga naar de inhoud
'Protesten steeds grimmiger'

OM-baas verdedigt vooraf oppakken klimaatactivisten: veiligheid in geding

Een aanhouding tijdens het protest op de A12. Beeld © ANP

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden. Volgens hem waren de arrestaties nodig om veiligheid van andere burgers te garanderen.

Dat zegt hij in een interview met NRC. Voor de grote klimaatdemonstratie op de A12 werd een aantal actievoerders preventief aangehouden. Ze kregen een gebiedsverbod.

Een van hen was Lucas Winnips, die ondanks zijn gebiedsverbod toch naar de demonstratie ging. Hij werd daar aangehouden:

Klimaatactivist met gebiedsverbod gearresteerd: 'Vreedzaam tot uiterste'

00:53
"Het klimaatprobleem is zo groot dat op deze manier aandacht vragen voor mij gerechtvaardigd is."

De preventieve arrestaties kwamen het OM op harde kritiek te staan: het demonstratierecht zou onder druk staan. Over die kritiek zegt OM-topman Gerrit van der Burg: "Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken."

Extinction
Lees ook:
Extinction Rebellion: blokkade A12 was een succes

De OM-topman zegt dat er weldegelijk reden was om mensen preventief op te pakken. "Het gaat ons om veiligheid. Dus dat een burger, ondanks het feit dat er een demonstratie in de buurt is, toch nog met een veilig gevoel de straat kan oversteken."

Van de fiets geplukt

Hij zegt dat één van de demonstranten 'van de fiets geplukt' werd, omdat ze alle zes gelijktijdig moesten worden aangehouden. "Anders zouden ze hun antwoorden kunnen afstemmen. Er was dus een opsporingsbelang."

Vorige week zaterdag, op de dag van de Extinction Rebellion-demonstratie zelf, werden 768 mensen opgepakt, het merendeel voor het blokkeren van de weg.

Politie
Lees ook:
Politie gebruikt slijptol en cola bij verwijderen klimaatactivisten A12

Volgens Van der Burg lijken demonstranten maar op een ding uit: opgepakt worden en gedoe veroorzaken. "Ze maken het ons zo moeilijk mogelijk, met kettingen en lijm."

Hoewel de klimaatactivisten afgelopen weekend volgens hem geen fysiek geweld gebruikten, 'frustreerden ze agenten wel in hun werk', onder meer door hun vingers af te plakken en zo identiteitsregistratie te vertragen. Hun doel lijkt volgens hem steeds vaker om strafbare feiten te plegen of 'het gezag uit te dagen'.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS