Ga naar de inhoud
Exclu Messenger

Mega-operatie politie met 1200 agenten: 42 arrestaties, liquidaties voorkomen

Bij de grote politieactie die volgde op het oprollen van een versleutelde berichtendienst waarin de politie maandenlang kon meelezen, zijn 42 verdachten gearresteerd. Het zou gaan om kopstukken van de internationale drugshandel.

Het betreft de berichtendienst van het bedrijf Exclu Messenger, dat de mogelijkheid biedt om versleutelde berichten te versturen. Criminelen dachten in het geheim te kunnen communiceren, maar meer dan vijf maanden lang kon de politie meelezen. Vandaag besloot de politie in samenwerking met Europol in te grijpen.

Meer dan duizend agenten

Het netwerk werd opgedoekt en tegelijkertijd werden er op 79 adressen in verschillende landen huiszoekingen gedaan. Daarbij kwamen meer dan 1200 agenten in actie. De meeste huiszoekingen en aanhoudingen vonden plaats in het zuiden en het oosten van het land. 

Tientallen
Lees ook:
Tientallen arrestaties na onderschepping versleutelde berichten criminelen

De informatie heeft ervoor gezorgd dat in het buitenland liquidaties zijn voorkomen, bevestigt de politie.

Drugslabs en cocaïnewasserij

Bij de huiszoekingen werden vandaag in ieder geval twee drugslabs en een cocaïnewasserij aangetroffen. Daarnaast zijn er meerdere kilo’s drugs,  meer dan 4 miljoen euro cash, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens in beslag genomen.

Naar schatting kent de vandaag opgerolde berichtenservice zo’n 3000 gebruikers onder wie 750 Nederlandstaligen.

Hoe
Lees ook:
Hoe de politie in het geheim een chat-app voor criminelen runde

Het is bepaald niet voor het eerst dat hackers van de politie erin slagen om in te breken bij versleutelde berichtendiensten die door de onderwereld worden gebruikt. Zo werd in 2020 een enorme slag geslagen door het oprollen van Encrochat, een nog veel grotere dienst voor versleutelde berichten.

Martelcontainer

Ook toen kon de politie maandenlang live meelezen en kon de politie meerdere keren liquidaties voorkomen. Berucht is de zogenoemde martelcontainer, die dankzij die hack werd gevonden in een loods in het Brabantse dorp Wouwse Plantage. Ook in het onderzoek naar Ridouan Taghi, die in Dubai werd gearresteerd, maakte de politie dankbaar gebruik van onderschept berichtenverkeer. 

De Hoge Raad oordeelde afgelopen zomer dat gehackte chats als bewijs in een rechtszaak mogen worden gebruikt.