Ga naar de inhoud
Met littekens borstverwijdering

In The Sims kun je alles zijn wat je wilt, sinds deze week ook transgender

Beeld © Twitter @thesims

Dik, dun, jong, oud; in de game The Sims 4 ziet jouw personage eruit zoals jij wilt. Veelbesproken is de nieuwe optie om een transgender personage te maken, eventueel met littekens van een borstverwijderende operatie. Trans man Thomas Vink (26) is 'positief verrast', gamedeskundigen noemen het 'niet meer dan een logisch vervolg' voor dit spel.

Mocht je het zelf niet spelen en ook nog nooit hebben gezien bij je kinderen: The Sims is een game die het leven simuleert. Je creëert je eigen personage of zelfs een heel gezin. Je kunt een huis bouwen, je personage een beroep geven, verzin het en het kan. Het spel is bedoeld voor spelers vanaf 12 jaar.

Diverse groep gamers

De opties zijn eindeloos. En de game is niet alleen populair bij de stereotype 'witte mannelijke gamer op de bedompte zolderkamer'. Gamejournalist Ron Vorstermans noemt het juist 'bij uitstek een spel dat door een heel diverse groep gespeeld wordt'. Er is immers voor ieder wat wils. 

Maar een transgender personage maken met de littekens die achterblijven na een borstverwijdering, dat kon nog niet. Tot afgelopen dinsdag, toen een update van het spel werd doorgevoerd. In het menu waar je kiest welk poppetje je wil zijn, kun je onder het kopje 'littekens' nu ook deze vinden. 

Ook kun je kiezen voor binders, een hulpmiddel om borsten minder op te laten vallen.

For
Lees ook:
For real men only? Reclames die uitsluiten kunnen echt niet meer

Vorstermans: "Dit heb ik niet eerder in een game gezien. Maar het past wel heel erg in The Sims, omdat je je hele eigen personage zelf kunt maken. Veel spelers maken graag zichzelf na, met al hun eigen uiterlijke kenmerken."

'Heel gezond'

Harm Teunis, tech-verslaggever voor RTL Z, zegt: "Dat deze mogelijkheid er nu ook is - na dik, dun, wit, zwart, blond, donker, mannenkleren, vrouwenkleren - lijkt me heel gezond."

Ook het dragen van een aantal medische hulpmiddelen, onder meer gehoorapparaten, behoort sinds deze week tot de mogelijkheden, weet Teunis. "Dat is gewoon tof. Dit zorgt er allemaal voor dat nog meer mensen zich nog beter met hun personage kunnen identificeren."

Eerst
Lees ook:
Eerst zwanger met baard, nu bevallen van Ravi: 'Ons kind krijgt niet het etiket jongen of meisje'

Trans man Thomas Vink, vrijwilliger bij jongeren-chatlijn Genderpraatjes van Transgender Netwerk Nederland, was naar eigen zeggen 'blij verrast' toen hij erover hoorde. Zelf speelde hij het computerspelletje graag toen hij op de basisschool zat. Inmiddels niet meer, maar: "Fijn dat transgender-zijn op deze manier meer wordt genormaliseerd."

'Kleine overwinning'

Via de chatlijn die hij samen met andere ervaringsdeskundigen vrijwillig bemant, spreekt hij veel jongeren die er nog niet helemaal zeker van zijn wie ze precies zijn. "Ze zijn dat soms echt nog aan het uitzoeken. Sommigen vragen zich af hoe ze ervoor uit kunnen komen, of zijn bang voor reacties van familieleden. Anderen worden gepest en zoeken daarom een luisterend oor."

En laat het spel The Sims nu juist ook onder jongeren erg populair zijn. Voor hen kan de mogelijkheid tot het creëren van een transgender personage voelen als 'een kleine overwinning' denkt Vink. "Trans mensen worden in het echte leven nog vaak buitengesloten. Heel mooi als ze in deze game dan wel gezien worden."

Worsteling

Ook voor de laatste update leende The Sims zich al om in beeld te brengen welke worsteling transgender-zijn met zich mee kan brengen, laat onderstaande Youtube-video gemaakt door een 'Simmer' zien.  

Ook in andere games komen al transgender personages voor, vertelt game-kenner Vorstermans. "Het spel Celeste bijvoorbeeld - ontwikkeld door een trans vrouw - heeft een transgender personage. Je ziet het steeds vaker. De wereld probeert inclusiever te zijn en mee te groeien met de doelgroep."

'Mezelf eindelijk terugzien'

Andere voorbeelden van spellen waar transgenders personages al een rol in hebben, zijn Apex Legends en Last of Us 2. Sims lijkt wel een stap verder te gaan dan deze games, met de mogelijkheid om je personage ook de littekens van verwijderde borsten te geven.

De update werd dinsdag aangekondigd op het officiële twitteraccount van The Sims. Duizenden retweets en likes en honderden reacties verschenen sindsdien. "Eindelijk kan ik mezelf terugzien in een computerspel", zegt iemand. "De toegenomen inclusiviteit in The Sims is mooi om te zien", drukt een ander uit.

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op 'oppervlakkige' Netflixfilm: 'Dit is hoe Hollywood Arabische wereld ziet'

Maar er klinkt ook een ander geluid: "Als mijn kinderen dit spel speelden, zou ik het verwijderen. Ik hoop dat jullie worden aangeklaagd." En: "Ik denk niet dat littekens van een borstamputatie en binders gepast zijn voor kinderen."

Kinderpsycholoog Tischa Neve bekeek op verzoek van RTL Nieuws de afbeeldingen van de personages met de littekens en de binders en zegt: "Het zijn subtiele plaatjes. Je moet bijvoorbeeld goed kijken om de littekens te zien. Ik denk niet dat dit kinderen heel erg raakt of veel met ze doet. Sommigen zal het niet eens opvallen."

"Het is niet zo dat kinderen zoiets in een game zien en denken, dat wil ik ook."

Ouders die weerstand voelen, vinden het vaak spannend omdat het onbekend terrein is. Sommigen zijn bijvoorbeeld bang dat je kinderen op een idee brengt of geslachtsverandering hiermee aanwakkert, denkt Neve. Die angst is volgens haar niet reëel. "Transgender zijn, of non-binair, is meer bespreekbaar geworden. Kinderen voelen dat ze daar meer voor uit mogen komen. Dat vind ik een mooie ontwikkeling."

Maar zullen kinderen eerder worden aangezet tot een geslachtsveranderende operatie? Neve: "Daar gaat een heel proces vooraf. Het is niet zo dat kinderen zoiets in een game zien en denken, dat wil ik ook."

'Kijk een met met je kind'

Neve noemt het voor 'mensen die het aangaat heel fijn dat ze zichzelf zo in een personage kunnen herkennen'. Toch begrijpt ze de zorgen van ouders wel. "Kanttekening bij zo'n spel is: kinderen zitten daar vaak alleen op. En twaalf jaar is echt nog wel heel jong. Ik kan me voorstellen dat ouders denken: wat ziet mijn kind dan en wat denkt het daarvan?"

Ze wil ouders dan ook vooral meegeven: "Kijk eens mee tijdens het spelen of vraag eens aan je kind: heb je nog gezien dat er veranderingen zijn in dat spel? Dan kun je er het gesprek over aangaan."

'Nu wel nieusgierig'

Trans man Thomas Vink speelde het spel zelf al jaren niet meer. Maar de update zou hem zomaar weer aan het gamen kunnen krijgen, zegt hij lachend. "Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden ja!"

Bekijk ook: Tanja Jess trots op transgender dochter Alice

04:31
Actrice Tanja Jess vertelde vorige zomer aan tafel bij Humberto over Alice, haar dochter die trans vrouw is. Jess is trots op haar en haar andere kinderen. "Op hun open mindedness en hoe ze in het leven staan."