Ga naar de inhoud
Zuiden van het land

Tientallen arrestaties na onderschepping versleutelde berichten criminelen

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

De politie is vandaag bezig met een golf van aanhoudingen na het opnieuw onderscheppen van versleuteld e-mailverkeer van criminelen. De verdachten stuurden berichten via een bedrijf dat versleutelde communicatie aanbiedt, een dienst waarvan criminelen dankbaar gebruik maken omdat ze er voor een groot deel veilig mee kunnen communiceren.

De arrestaties zouden vooral in het zuiden van het land hebben plaatsgevonden, bevestigt een bron aan RTL Nieuws na berichtgeving van Het Parool. Het zou gaan om het bedrijf Exclu Messenger, dat de mogelijkheid biedt om zogenoemde encrypte berichten te versturen.  

Ennetcom

Exclu Messenger is niet het eerste bedrijf dat in Nederland is neergehaald. Eerder was dat het geval met Ennetcom. De gebruikers ervan, onder wie veel criminelen, maakten gebruik van PGP-berichten (PGP staat voor 'Pretty Good Privacy'), waarmee zij zich onbespied waanden.

Waarom
Lees ook
Waarom cryptotelefoons big business zijn

In april 2016 werden de BlackBerry Enterprise-servers van Ennetcom in Canada in beslag genomen en wisten de opsporingsdiensten codes van de versleuteling te kraken.

Schat aan informatie

Politie en justitie konden zo miljoenen berichten uit de periode 2011 en 2016 inzien en kregen daarmee een schat aan informatie over criminele bendes in handen. 

Ontsleutelde e-mails worden door de Nederlandse rechtbanken aangemerkt als wettelijk verkregen bewijs en kunnen volgens de politie doorslaggevend zijn in onderzoeken naar zware criminaliteit.

Bekijk ook: Groot geheim communicatienetwerk van criminelen ontdekt

01:13
Via dit netwerk konden vermoedelijk duizenden criminelen versleutelde berichten aan elkaar sturen.