Ga naar de inhoud
Amfetamine in pil

Aanhoudingen om illegale dieetpillen, vrouw met hersenbloeding in ziekenhuis

Foto ter illustratie Beeld © Robin Utrecht.

Meerdere mensen in de regio’s Den Haag en Rotterdam zijn onlangs aangehouden voor de handel in het verboden afslankmiddel Iomax. Dat bevestigt de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan RTL Nieuws. De dienst kwam in actie na meldingen over hersenbloedingen bij vrouwen na gebruik van de afslankpillen.

"De afgelopen drie maanden hebben we vier mensen aangehouden en twee onderzoeken gedaan", zegt woordvoerder Lex Benden. "In de regio Den Haag ging het om de handel van Iomax via Facebook. In dat onderzoek zijn drie verdachten gearresteerd en weten we dat een gebruiker in het ziekenhuis is beland door de pillen."

De NVMA vermoedt dat de handelaren in Den Haag de pillen zelf maakten. "Er zat amfetamine in. Als je die pillen inneemt, ben je gewoon hard drugs aan het gebruiken", legt Benden uit. "De aanhouding in Rotterdam betreft een persoon die Iomax en anabolen onder de toonbank in zijn sportsupplementen winkel verkocht. Het ging in totaal om 300 Iomax pillen."

Miljoenen
Lees ook:
Miljoenen uitgegeven aan afslankmiddelen: maar werken ze ook?

Hersenbloeding

Vandaag werd in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL bekend dat een vrouw van tussen de 45 en 50 jaar in oktober 2022 in het ziekenhuis lag met een hersenbloeding nadat Iomax had geslikt. In maart 2021 belandde een Nederlandse vrouw van in de 30 ook al in het ziekenhuis met dezelfde klachten.

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kwamen in het afgelopen jaar acht meldingen binnen over mensen met hartproblemen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie telefoontjes. "De twee bloedingen die in het nieuws zijn en een melding met wat vagere klachten", zegt directeur Agnes Kant van Lareb.

Abortuspil
Lees ook:
Abortuspil straks ook via de huisarts: Eerste Kamer akkoord

'Afvallen op de bank'

"Wij gaan niet langs de mensen die meldingen doen, maar proberen zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen via de melder en doktoren. De pillen zijn opgestuurd naar het RIVM en uit tests bleek dat er amfetamine in de pillen zat."

Zowel de NVWA als het Lareb wijst op de gevaren van producten als Iomax. "Als je pillen koopt via sociale media of een ranzige site, weet je niet of er een stof in zit die werkt", legt Benden van de NVWA uit. "En als je wel afvalt, is de kans groot dat er een illegale stof in zit. Via een pil afvallen terwijl je op bank zit, kan niet. Je speelt met je gezondheid. Met allerlei afslankpillen zijn doden gevallen."

Vertrouwelijk

Naast Iomax waarschuwde de NVWA recent ook voor afslankthee als Emtea, Irem Natural en Niva detox en Sulami pillen. Benden: "In deze producten zaten verboden afslank- en plaspillen."

Kant vindt het goed dat de NVWA bovenop de illegale handel zit en prijst de mensen die meldingen over bijwerkingen van illegale middelen doen. "Die drempel is groot. Mensen weten vaak niet dat ze ons ook kunnen bellen over het gebruik van illegale middelen. We behandelen alles vertrouwelijk."

Pil
Lees ook:
Pil tegen obesitas? 'Graag, want maagverkleining vind ik te heftig'
Bron: RTL Nieuws