Ga naar de inhoud
61,3 miljoen passagiers

Aantal mensen dat vliegtuig pakt nog steeds minder dan voor corona

Een vliegend KLM-toestel boven Amsterdam Duivendrecht. Beeld © ANP

De Nederlandse luchtvaart was afgelopen jaar nog steeds niet op het niveau van voor de coronapandemie, laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien. Vergeleken met 2019 vloog een kwart minder reizigers van en naar Nederland.

In totaal vlogen vorig jaar 61,3 miljoen passagiers van en naar een Nederlands vliegveld, ruim twee keer zoveel als in het jaar daarvoor. Driekwart van de passagiers bleef binnen Europa.

Meer vliegtuigen gingen in 2022 de lucht in en per vlucht was driekwart van de stoelen bezet. In het laatste jaar voor de coronapandemie waren nog vier van de vijf stoelen gevuld.

Hoezo
Lees ook:
Hoezo vliegschaamte? Vliegen naar de zon nu populairder dan voor corona

De zomervakantie was de drukste periode op Schiphol en op de luchthavens van Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Groningen. Dat is terug te zien in de cijfers. In augustus vlogen 6,4 miljoen reizigers van en naar Nederland, in juli 6,2 miljoen.

De verwachting is dat de toeristische sector dit jaar bijna volledig herstelt van de coronacrisis, meldde het Nederlandse toerismebureau NBTC vorige maand. Vier van de vijf mensen die het bureau ondervroeg, is dit jaar van plan op vakantie te gaan.

Toch reizen ondanks inflatie

Ook uit onderzoek van de ANWB onder 2000 respondenten bleek dat we ons door de inflatie niet laten tegenhouden om op vakantie te gaan: 9 op de 10 Nederlanders zijn van plan dit jaar de koffers te pakken. 1 op de 4 heeft al een reis geboekt.

En uit een rondvraag van RTL Nieuws onder grote reisaanbieders eind januari bleek dat het aantal boekingen in december en januari - de periode waarin Nederlanders traditiegetrouw vaak hun zomervakantie boeken - vrijwel weer op het niveau van voor corona is.

Bekijk ook: Schiphol kan drukte niet aan. Maar we zouden toch minder gaan vliegen?

02:55
Schiphol zoekt nieuwe arbeidskrachten. Daarmee vist Schiphol in dezelfde vijver als 'groene' bedrijven die bijvoorbeeld zonnepanelen installeren en huizen isoleren.
Hoezo
Lees ook:
Hoezo minder vliegen? Ministers pakken vaker het regeringsvliegtuig