Ga naar de inhoud
Profiel gekoppeld aan medicijn

Onderzoek: minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd

Medicijnen in een apotheek (archieffoto). Beeld © ANP

Patiënten bij wie medicatie wordt afgestemd op hun DNA, hebben 30 procent minder last van ernstige bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het is de eerste studie wereldwijd die dit aantoont. De onderzoekers publiceerden hun onderzoek in medisch tijdschrift The Lancet.

Achterhaald

Een medicijn dat voor iedereen werkt, de zogenoemde one-size-fits-all-strategie, is volgens hen achterhaald. Dat komt omdat iedereen anders reageert op eenzelfde medicijn. En dus werkt een persoonlijke aanpak beter, zeggen de onderzoekers.

Met een DNA-medicatiepas wordt het DNA-profiel van een patiënt gekoppeld aan het medicijn. Door deze pas te scannen weten artsen en apothekers precies wat de optimale dosis is voor de patiënt.

7000 patiënten

In totaal deden bijna 7000 patiënten uit zeven landen mee aan de studie. Het ging onder meer om mensen die medicatie kregen tegen kanker, hartproblemen en psychische aandoeningen. Wat de patiënten met elkaar gemeen hadden, was dat ze begonnen met medicatie waarvan de werking door de genen wordt beïnvloed.

Patiënten
Lees ook
Patiënten zoeken met oproepjes op sociale media wanhopig naar medicijnen

In het onderzoek werd specifiek gekeken naar twaalf genen waarvan bekend is dat die invloed hebben op de werking van 39 medicijnen. Door patiënten eerst hierop te onderzoeken, kan de medicijndosis worden toegespitst op die persoon. 

Regie over behandeling

Patiënten met een gepersonaliseerd voorschrift hebben gemiddeld 30 procent minder bijwerkingen, zoals diarree, bloedarmoede, zenuwpijn of verlies van smaak, dan patiënten die de standaarddosis krijgen.

Volgens de onderzoekers waren de patiënten die een DNA-medicatiepas kregen ook blij met de pas zelf. Die geeft hun het gevoel dat ze meer regie over hun behandeling hebben.

Apothekers:
Lees ook
Apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit

'Snel invoeren'

Hoogleraar Henk-Jan Guchelaar van het LUMC, coördinator van de studie, pleit voor snelle toepassing van de DNA-pas, zegt hij tegen RTL Nieuws.

"Die zou tot de standaardzorg moeten gaan behoren en door de zorgverzekeraar vergoed moeten worden. We zijn bezig met een kostenanalyse. De resultaten daarvan worden rond de zomer verwacht. Het zal zo tussen de 300 en 600 euro gaan kosten. Dat lijkt veel, maar je hoeft het maar één keer in je leven te doen. En het is snel terugverdiend. Want door het uitblijven van bijwerkingen hoeft een patiënt niet meer naar de huisarts of het ziekenhuis."

Bekijk ook - Infecties en tekorten: dit is het gevaar van maagzuurremmers

01:48
Miljoenen Nederlanders slikken sterke maagzuurremmers, maar langdurig gebruik kent veel risico’s. Daarnaast wordt het probleem niet bij de bron aangepakt. In deze video leggen we je het gevaar van maagzuurremmers uit.