Ga naar de inhoud
Meeste huidkanker

Vorig jaar iets vaker kanker geconstateerd: 124.000 diagnoses

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Flip Franssen

In 2022 werd bij iets meer mensen kanker geconstateerd dan een jaar eerder. Het ging om 124.000 diagnoses, zo'n duizend meer dan in 2021. Mogelijk steeg het aantal kankerdiagnoses door de groei van de bevolking en de vergrijzing.

Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat zich baseert op cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.

Vaakst huidkanker

Huidkanker was het afgelopen jaar de meest voorkomende kankersoort. Het ging in totaal om 23.300 nieuwe gevallen. Daarna volgden borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker.

Niet
Lees ook:
Niet overal dezelfde kanker: nieuwe kaart toont verschillen per regio

Het aantal diagnoses van darmkanker neemt juist af, volgens het IKNL door de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014.

Meer mannen dan vrouwen

Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor, met een aandeel van bijna 25 procent. Bij vrouwen was dit borstkanker (27 procent). Volgens het centrum kregen mannen in 2022 vaker kanker (ruim 65.500) dan vrouwen (dik 58.500).

Twee weken geleden publiceerde het IKNL nog een kaart met de verschillende soorten kanker die in Nederlandse regio's voorkomen. Hieruit bleek dat huidkanker vaker wordt gediagnosticeerd in kustgemeenten. Mogelijk komt dat door meer blootstelling aan de zon.

Terminaal
Lees ook:
Terminaal ziek, maar dik tevreden 2023 in: Eelco (61) is 'de vrolijke kankerpatiënt'