In de laatste twee weken van januari overleden er niet meer mensen dan vooraf verwacht werd. Er was dus géén sprake van oversterfte. En dat is opvallend, omdat er bijna een heel jaar lang juist wel meer mensen doodgingen dan werd verwacht.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In heel januari gingen bijna 15.000 mensen dood, maar toch was er een scherpe daling van het sterftecijfer ten opzichte van de voorgaande maanden. Die daling was zo sterk, dat er in de laatste twee weken zelfs geen sprake meer was van oversterfte.
Na piek komt daling
In december was er juist nog een piek in het aantal sterfgevallen. Voor een deel kwam die sterfte door corona, maar dat verklaarde niet alles. Daarom wilden Kamerleden opheldering over de grote drukte bij uitvaartondernemers.

Dat de oversterfte nu weer verdwenen is, past volgens CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen bij de verwachting: na een piek volgt altijd een daling. De piek in december viel volgens hem samen met het hogere aantal coronagevallen rond die tijd. Het aantal coronabesmettingen nam in januari af en dat is mogelijk een van de verklaringen van de daling in het sterftecijfer.
Vanaf half december was er bovendien sprake van een griepgolf. Het aantal griepgevallen neemt sinds een aantal weken weer af.
Nog even afwachten
Maar de precieze doodsoorzaken heeft het CBS nog niet. Die volgen altijd met enige vertraging. Alleen de doodsoorzaken van overledenen tot september vorig jaar zijn pas bekend.
Hoe het kan dat er dus de laatste twee weken van januari geen oversterfte meer was, valt dus niet helemaal te zeggen. Ook is het volgens Van Gaalen de vraag of het relatief lage sterftecijfer aanhoudt.
