Ga naar de inhoud
Burgemeesters akkoord

Crisisnoodopvang asielzoekers langer open dan 1 april

Drukte bij de hekken van aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP

De crisisnoodopvang voor asielzoekers moet langer dan tot 1 april openblijven. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd. Veel burgemeesters gaan daarmee akkoord.

Verder is in een extra overleg tussen Van der Burg en de 25 burgemeesters gesproken over de zogeheten derdelanders. Dat zijn vluchtelingen uit Oekraïne die daar oorspronkelijk niet vandaan komen. Het gaat om zo'n 4700 mensen.

Van der Burg positief

De regeling waar zij onder vallen, loopt begin maart af en de burgemeesters hebben gevraagd de regeling te verlengen om te voorkomen dat ze op straat komen. Van der Burg is positief over dit voorstel, zei hij.

Van
Lees ook:
Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Er is een groot tekort aan opvangplekken. Asielcentra zitten overvol en voor mensen die mogen blijven is geen huis beschikbaar. De komende maanden komen naar verwachting meer asielzoekers naar Nederland, terwijl het aantal opvangplekken daalt. Daarom is Van der Burg naarstig op zoek naar meer opvang.

Pleisters plakken

"Het is de zoveelste keer dat de burgemeesters van het Veiligheidsberaad toezeggen het kabinet te gaan helpen door de crisisnoodopvang langer open te houden", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Maar het echte probleem blijft bestaan: het aantal asielzoekers dat een plek zoekt in Nederland is hoger dan het aantal opvangplekken. En dus is dit niet meer dan pleisters plakken."

Bekijk ook: Waarom ging het zo mis in de opvang?

08:39
De asielinstroom was hoog, maar geen record.