Ga naar de inhoud
'Toch geen landmijn'

Man stuit in zoektocht naar nazi-schat Ommeren op steelpan

Klaas Tammes, oud-burgemeester van Ommeren, wijst naar het gebied waar de schat zich volgens hem zou kunnen bevinden. Beeld © AFP

Een man die met een metaaldetector op zoek was naar de nazi-schat die begraven zou liggen bij het Gelderse Ommeren, heeft in de grond een steelpan gevonden. Hij dacht dat het een landmijn was en alarmeerde de politie.

Dat zegt de gemeente Buren, waar Ommeren bij hoort. De politie waarschuwde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Die kwam er vandaag na onderzoek achter dat het voorwerp in de bodem een steelpan was.

Detectieverbod

Begin januari publiceerde het Nationaal Archief een schatkaart uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. In Ommeren zou door een nazi een goudschat begraven zijn. Dat leidde ertoe dat veel schatgravers met metaaldetectoren in Ommeren op zoek gingen.

Schatkaart
Lees ook:
Schatkaart naar mogelijke nazi-schat in Gelderland openbaar gemaakt

Buren maakte bekend dat in de hele gemeente een detectieverbod geldt, maar dat weerhield mensen er toch niet van om zelfs op particuliere grond te gaan zoeken. Het aantal schatgravers is nu afgenomen, maar er zijn nog steeds mensen op zoek.

Buik vol van zoekers

Naar alle waarschijnlijkheid ligt er niets meer in de bodem, want de op de kaart aangegeven plek is sindsdien al vaak gegraven voor werkzaamheden, zegt de gemeente. Inwoners hebben intussen de buik behoorlijk vol van de mensen die, ondanks de minieme kans op succes, in het gebied komen graven, liet Editie NL deze week zien:

Ommeren is klaar met schatzoekers: 'Ze graven tot een meter diep'

02:00