Ga naar de inhoud
Steun van lidstaten

Onderzoekscentrum voor oorlogsmisdaden Oekraïne komt in Den Haag

Von der Leyen en Zelenski tijdens een gezamenlijke persconferentie. Beeld © EPA

De Europese Unie begint een internationaal centrum in Den Haag voor de behandeling van vervolgingen van misdrijven in Oekraïne. Dat heeft de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Oekraïne.

Het centrum zal het verzamelen van bewijs coördineren. Het wordt onderdeel van een onderzoeksteam dat wordt ondersteund door het EU-agentschap Eurojust.

Voor de rechter

Von der Leyen is in Kiev en heeft gesproken met de Oekraïense president Zelenski. De EU zoekt al langer naar manieren om Oekraïne te helpen bij het voor de rechter brengen van oorlogsmisdaden die sinds de Russische invasie in het land zijn gepleegd.

EU-landen als Nederland stuurden bijvoorbeeld forensisch deskundigen en deelden kennis en faciliteiten. Brussel zoekt ook steun voor een speciaal 'agressietribunaal' dat de verantwoordelijken voor de invasie moet vervolgen.

Die
Lees ook:
Die éne vraag na de slachting in Boetsja: waarom?

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is Nederland hier al lang mee bezig. "Den Haag is de stad van 'vrede en recht'. Van het Joegoslavië-tribunaal, het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof. Je zag de afgelopen maanden de steun voor Den Haag toenemen. Zo organiseerde Nederland vorig jaar een speciale internationale conferentie over de vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne in Den Haag."

De commissie kondigde het plan al eerder aan en kreeg de afgelopen dagen de steun van de EU-lidstaten. Lambie: "In oktober vorig jaar was er een Kamermeerderheid voor een tribunaal, in december sprak minister Hoekstra steun uit. Er kwam steeds meer Europese steun, bijvoorbeeld uit Duitsland. En dan is zo'n centrum een eerste stap."

Steun van lidstaten

Het nieuwe centrum gaat nauw samenwerken met het bestaande EU-agentschap Eurojust, dat in Den Haag is gevestigd, en met het gezamenlijke onderzoeksteam waarvan Oekraïne en zes andere landen deel uitmaken.

Bekijk ook: Raketaanval op woonflat Charkov

01:03
"Ik snap niet dat ik niet dood ben", zegt een bewoner.