Ga naar de inhoud
Onder invloed

Man die filmde hoe kennis verdronk in recreatieplas wordt vervolgd

Hulpdiensten bij het meer het IJzeren Kind. Beeld © SQ Vision

Een man van 54 uit Den Bosch die vorige zomer filmde hoe een kennis verdronk in zwemplas het IJzeren Kind, wordt door het OM vervolgd. Hij wordt ervan verdacht zijn plaatsgenoot (53) aan zijn lot te hebben overgelaten terwijl die in levensgevaar was. Pas toen het al te laat was, haalde hij hem uit het water.

De twee waren allebei onder invloed van alcohol op 22 juli vorig jaar, toen een van hen het water in liep. Op enig moment kwam hij niet meer boven water. 

Het OM zei destijds tegen RTL Nieuws: "De verdachte zat aan de kant en was op zijn telefoon bezig. Op de beelden die hij heeft gemaakt, is te zien hoe zijn kennis in het water in problemen komt." En ook: "Het is de vraag wat hij precies zag of dacht. Dat onderzoeken we nog."  

Te laat

De verdachte haalde zijn kennis of vriend uiteindelijk wel uit het water, maar toen was het al te laat. Gealarmeerde hulpdiensten konden niets meer voor hem doen. 

'Verdachte
Lees ook:
'Verdachte filmde hoe bekende van hem aan het verdrinken was'

Het OM heeft nu dus besloten om de man te vervolgen omdat hij niet in actie kwam. Of zoals justitie het verwoordt: "De man wordt ervan verdacht te hebben nagelaten hulp te verlenen."

Filmpjes en berichten

Meerdere filmpjes maar ook berichten op de telefoon van de Bosschenaar hebben bijgedragen aan het besluit tot vervolging. Wat er in die berichten stond, is niet bekend.

Op een later moment zal de kantonrechter zich over de zaak buigen.