Ga naar de inhoud
Voorwaardelijke celstraf

OM in hoger beroep in opruiingszaak Willem Engel

Willem Engel tijdens een eerdere zitting in de rechtbank. Beeld © ANP / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de uitspraak van de rechter in de zaak-Willem Engel. Twee weken geleden werd hij door de rechtbank voor vijf verdenkingen van opruiing vrijgesproken; op één punt volgde een veroordeling.

Willem Engel kreeg een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van twee jaar. Het OM gaat in hoger beroep, de officier van justitie vindt de uitspraak op onderdelen onterecht.

Social media

Engel stond terecht vanwege coronagerelateerde tweets en Facebookposts. Het OM eiste een taakstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid.

In november 2021 deden 22.581 mensen een gezamenlijke aangifte tegen Engel. Volgens de aangifte maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging.

Viruswaarheid
Lees ook:
Viruswaarheid 'genoodzaakt' te stoppen als actiegroep

De zaak draaide om zes verschillende uitingen. Zo deelde Engel een telefoonnummer van een zorgcentrum in Goirle, wat leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen. Daarvoor kon Engel niet worden veroordeeld. "De oproep gaat over een morele grens en heeft iets lelijks, maar de strafrechterlijke grens wordt niet gepasseerd."

Ook voor vier andere uitingen werd Engel vrijgesproken. Enkele van deze tweets of Facebookposts worden door de rechter wel gezien als 'lelijk' of 'schimmig', maar niet strafbaar.

Oproep in juni 2020

Maar dat gold niet voor een Facebookoproep van Engel in juni 2020. Hij riep toen op om toch naar een verboden demonstratie op het Malieveld te komen. Een vergelijkbare demonstratie was vijf dagen eerder volledig uit de hand gelopen.

"Door opzettelijk op te roepen om toch aan de demonstratie deel te nemen heeft Engel laten zien dat hij lak heeft aan de lokale autoriteiten", zei de rechter. "Dergelijk ondermijnend handelen kan leiden tot gedrag dat een gevaar oplevert voor het maatschappelijk leven. De ernst daarvan wordt versterkt door de coronacrisiscontext."

Engel heeft bovendien de in de samenleving heersende onrust met zijn oproep gevoed. "Dat alles in de wetenschap dat hij een groot bereik had. Deze oproep is opruiend en dus strafbaar."