Ga naar de inhoud
Biertje kost 3,50 euro

Festival en carnaval peperduur, maar we gaan gewoon feesten

Feestende festivalgangers op Lowlands vorig jaar. Beeld © Editorial / ANP / Paul Bergen

Met carnaval in zicht doet het veel feestgangers pijn: de inflatie raakt ook de prijzen van het bier. Ook de prijzen van festivals schieten de pan uit. Toch staan de grasvelden in de zomer waarschijnlijk weer vol met feestvierders. Laat de echte fanatiekeling zich niet uit het veld slaan?

Hoe meer het carnaval nadert, hoe meer het onderwerp van gesprek is bij de Eindhovense carnavalvereniging D'Haone: de prijs van een biertje. "Op de Markt kost het dit jaar zo'n 3,50 euro. Voor een klein glaasje. Dat is flink wat", zegt voorzitter van de vereniging Tim de Zeeuw. 

"Stel je voor dat je een rondje wil halen voor een groep van tien personen. Dan ben je 35 euro armer", zegt Tim. "Misschien is het wel logisch en er zijn ook echt nog wel wat plekken waar het nog ietsjes goedkoper is. Maar jammer is het wel."

Schrikken
Lees ook:
Schrikken van prijs zomervakantie: 'Duizenden euro's voor stacaravan'

De stijgende bierprijzen zijn voor carnavalsgangers een doorn in het oog. Toch verwacht Tim dat er maar weinig biertjes minder om worden gedronken. "De echte carnavalsvierder zal er wel bij zijn. Misschien zullen mensen wat meer eigen blikjes proberen te drinken tijdens de optocht of buiten de kroeg, of verzinnen ze iets anders."

Wat voor carnaval geldt, geldt minstens net zo voor de festivals van komende zomer. Gisteren maakte festival Lowlands bekend dat een weekendticket dit jaar zo'n 300 euro gaat kosten. Ten opzichte van de prijs van vorig jaar een stijging van 45 euro. 

Onbegrip en afkeuring

Bij de reacties op sociale media zit veel onbegrip en afkeuring. Veel mensen beweren niet meer te gaan omdat het te duur zou zijn geworden. 'Schandalig', 'boycotten' en 'ga je schamen', schrijven fans van het festival die geschrokken zijn van de prijzen.

Festivaldirecteur van Lowlands Eric van Eerdenburg kan niet onder de stijgende prijzen uit. In de podcast van het festival noemt hij de stijgende prijzen a tough cookie to swallow. Maar 'het kon gewoon niet anders'. Hij belooft de festivalgangers dat ze er iets goeds voor terugkrijgen. Zo komt onder anderen de wereldberoemde zangeres Billie Eilish naar het festival toe.

Niet alleen Lowlands is duurder geworden. Uit een overzicht van de website festivalfans.nl blijkt dat zo'n beetje elk festival haar prijzen heeft verhoogd. Oplopend in percentages tot maximaal 50 procent. Een van de uitzonderingen is het Awakenings Festival in Hilvarenbeek, de prijs blijft daar hetzelfde ten opzichte van vorig jaar: 220 euro voor een weekend.

Toch zullen ook de meeste duurder geworden festivals gewoon weer uitverkocht raken, verwacht Jos Klerx, sectorspecialist horeca en recreatie bij Rabobank. 

Gewoon uitverkocht

"Uiteindelijk is de consument op zoek naar een invulling van zijn vrije tijd", zegt Klerx. "Dat kan op allerlei manieren natuurlijk. Maar naar de kroeg met carnaval of straks in de zomer naar een festival blijft gewoon een door velen geliefde optie. Sommige festivals zijn alweer uitverkocht of bijna uitverkocht inmiddels."

Bovendien, betoogt Klerx, hebben de coronajaren ook nog invloed op het gedrag van mensen. "We zien bij deze branche nog steeds meer groei. Het zit in mensen hun herinnering dat ze twee jaar lang niks konden, en nu weer wel. Uiteindelijk wil de consument gewoon een beleving, een invulling van zijn vrije tijd. Festivals bieden die optie."

Discotheken
Lees ook:
Discotheken in de knel: 'Jongeren gaan nu naar festivals'

Dat de meeste festivals duurder zijn geworden, is niet zo gek, zegt Klerx. "Ze kunnen echt niet anders. De apparatuur, brandstof, alles is duurder geworden. Alle prijzen gaan gewoon omhoog. De consument is altijd degene die dat dan betaalt."

Even slikken

Een van de mensen die ondanks de prijsstijging niet kan wachten om naar Lowlands te gaan deze zomer, is de 25-jarige Marit. "Toen ik de prijzen hoorde, was het wel even slikken. Maar ik wilde er al heel lang erg graag naartoe, dus ik heb het ervoor over."

"Ik heb wel al veel verhalen gehoord van vrienden die twijfelen om te gaan, mede door de prijs", zegt Marit. "Ik wil het wel graag eens ervaren en ik weet dat elk festival deze zomer gewoon duur gaat zijn."

Vorig jaar gingen veel festivals voor het eerst in jaren weer door. Bekijk hieronder hoe dat op Pinkpop ging:

Pinkpop in de bloedhitte: 'Waar is dat water?'

02:06
Het was bloedheet op de eerste dag van Pinkpop. Met speciale schaduwplekken en waterpunten werd geprobeerd de festivalgangers wat verkoeling te brengen.

"Tegelijkertijd weet ik ook van sommige vrienden op mijn studie dat ze dit gewoon niet kunnen betalen", zegt Marit. "Omdat alles al zo duur is op het moment."

Voor Marit neemt de prijs wel een gedeelte van het plezier weg. "Voor een weekend Lowlands, kan je ook een groot gedeelte van je huur betalen. Dat maakt het natuurlijk wel minder aantrekkelijk. Maar ondanks het absurd hoge bedrag ga ik gewoon!"

Bron: RTL Nieuws