Ga naar de inhoud
Te veel overlast

Touringcars mogen per 1 januari 2024 centrum Amsterdam niet meer in

Touringcars zorgen voor een verkeersopstopping op het Singel in Amsterdam. Beeld © ANP / Paul van Riel

Vanaf 1 januari volgend jaar mogen zware touringcars van meer dan 7,5 ton de binnenstad van Amsterdam niet meer in. De bussen bezorgen bewoners veel overlast.

De touringcars worden zoveel mogelijk verplaatst naar de randen van de stad. Bezoekers van de stad kunnen dan met openbaar vervoer verder reizen. Alleen met een ontheffing mogen de zware bussen het centrum nog in.

Weinig plek

De gemeente maakt een uitzondering voor de Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat. Langs deze route bevinden zich populaire musea als Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage.

"Er komen jaarlijks veel bezoekers naar Amsterdam met een touringcar. Dat zijn niet alleen toeristen, maar ook kinderen op schoolreisje naar Artis of ouderen die naar een museum gaan en daar willen we graag ruimte voor bieden", zegt de Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst.

"Maar met 300 tot 450 touringcars per dag is er te veel overlast voor de bewoners in het centrum, waar juist heel weinig plek is voor deze grote wagens. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken."

Amsterdamse
Lees ook
Amsterdamse snorfietsmaatregel effectief: andere steden willen volgen

Kwetsbare kades

De zware touringcars veroorzaken opstoppingen in smalle straatjes en onveilige verkeerssituaties in de drukke binnenstad voor fietsers en voetgangers. 

Ook zijn ze te zwaar voor de kwetsbare kades en bruggen en zorgen ze voor uitstoot als ze met draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Amsterdam
Lees ook
Amsterdam komt 440 miljoen euro tekort voor instortende kades