Ga naar de inhoud
Inzamelingsactie

Nederland stuurt speciale slaapzakken naar Oekraïne

Een sheltersuit wordt uitgedeeld in Oekraïne, ter illustratie. Beeld © Arie Kievit

Vandaag begint een inzamelingsactie om Nederlandse 'shelterbags' te kopen voor Oekraïners die in de kou zitten. Met die waterdichte slaapplekken, die ook als matras en tent functioneren, wil hulporganisatie Cordaid duizenden mensen in het oorlogsgebied helpen.

Met de actie, die hulporganisatie Cordaid samen met de Sheltersuit Foundation heeft georganiseerd, moet geld worden opgehaald voor de 'shelterbags' en 'sheltersuits'.

Shelterbags zijn in Nederland bedachte waterdichte zakken waarmee mensen in noodsituaties gered kunnen worden. Je kan er een slaapzak in leggen. Eerder zijn ze in Nederland gebruikt toen de daklozenopvang tekortschoot.  

Oudere hulpbehoevenden

Op dit moment worden er al honderden uitgedeeld in de buurt van de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv. "De dankbaarheid was groot", zegt Bas Timmer, oprichter van Sheltersuit Foundation die in Oekraïne is. "We hebben veel gesprekken gehad over de oorlog en de situatie waar mensen nu in zitten."

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: Russisch offensief begint 24 februari, rond verjaardag invasie

"De pakken komen op het platteland terecht, op afgelegen plekken", legt Timmer uit. "Daar zijn vooral oudere mensen achtergebleven die nu deze pakken kregen. Zo spraken we een 85-jarige vrouw die in een krot van een huis woont dat is gebombardeerd door de Russen. Ze had geen verwarming."

Timmer gaf haar een shelterbag met een extra slaapzak. "Maar zo iemand gun je eigenlijk een bejaardentehuis in Nederland."

Honderden euro's

Shelterbags kosten zo'n 100 euro en Cordaid hoopt er zo'n drieduizend naar Oekraïne te kunnen brengen. Er zijn ook sheltersuits, dat zijn waterdichte winterjassen waar een slaapzak aan vast geritst kan worden. Die kosten zo'n 300 euro. 

"Met de innovatieve shelterbags kunnen oorlogsslachtoffers in de verwoesting die de oorlog heeft aangericht toch nog droge en warme beschutting vinden", schrijft hulporganisatie Cordaid. Wie geld wil doneren, kan terecht op de website ikgeefwarmte.nl.