Ga naar de inhoud
Impact nog onbekend

Staking streekvervoer begint: deel Arriva-treinen rijdt niet

Een Arriva-trein in Leeuwarden, ter illustratie. Beeld © ANP / Anton Kappers

Wie in het oosten of noorden van Nederland vandaag met de trein moet, riskeert op het perron te stranden. Door een staking van het streekvervoer rijdt een deel van de Arriva-treinen niet. Hoe groot de impact van de werkonderbreking is, kan de regionale vervoerder lastig inschatten.

Medewerkers van Arriva die werken vanuit Leeuwarden, Emmen, Mariënberg (Overijssel) en Zwolle leggen vandaag het werk neer, zegt vakbond VVMC. In principe stopt alleen het treinpersoneel, maar of de staking ook invloed heeft op het overige vervoer in deze regio's is niet duidelijk.

Wel bussen

Bussen blijven volgens Arriva wel gewoon rijden. Toen er in december door een grote groep Arriva-personeel gestaakt werd, leidde dit ook tot problemen met de dienstregeling in andere noordelijke provincies.

De stukgelopen cao-onderhandelingen waar om gestaakt wordt, gaat zo'n 1300 werknemers aan. Maar het is ook nog de vraag of zij allemaal gaan staken.

Deel
Lees ook:
Deel medewerkers streekvervoer gaat donderdag al staken

"We strijden voor minder werkdruk en een hoger loon", zegt bestuurder Wim Eilert van VVMC over de staking.

Volgende week meer stakingen

Volgende week leggen de medewerkers van de grotere streekvervoer-cao vijf dagen lang het werk weer neer. Onder die cao vallen 13.000 mensen. Dit zijn vooral veel buschauffeurs.

Zo'n grote landelijke staking zorgde er vorige maand nog voor dat twee dagen lang ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio's.

Torenhoge werkdruk

"Bij beide cao's gaat het om dezelfde problemen, mensen kunnen door de hoge inflatie amper meer rondkomen en door personeelstekort en hoog ziekteverzuim is de werkdruk torenhoog. Daar moet snel wat aan gedaan worden", zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper. Hij wil dat de lonen van de medewerkers automatisch meestijgen met de inflatie.

Streekvervoer
Lees ook:
Streekvervoer gaat vijf dagen staken na verstrijken ultimatum