Ga naar de inhoud
Verdacht van corruptie

Bijna 2 jaar celstraf geëist tegen Haagse oud-wethouder De Mos

Richard de Mos (rechts) in de rechtbank naast zijn advocaat Peter Plasman. Beeld © ANP

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de Haagse oud-wethouder Richard de Mos 22 maanden de cel in. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in het bestuur van een gemeente, provincie of waterschap te zitten. De Mos wordt verdacht van corruptie.

In ruil voor donaties aan zijn partij zou hij bevriende ondernemers hebben geholpen, bijvoorbeeld met vergunningen.

Tegen medeverdachte Rachid Guernaoui, die ook wethouder in Den Haag was, eiste het OM vandaag in de rechtbank in Rotterdam zestien maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, en een bestuursverbod van vier jaar.

'Pure vriendjespolitiek'

De manier waarop De Mos en Guernaoui hun functie uitoefenden, komt volgens de officier van justitie neer op 'pure vriendjespolitiek'.  "Bij De Mos was niet sprake van een enkele misstap, maar hij heeft zich jarenlang strafbaar ingezet voor zichzelf, zijn vrienden en mensen die behoorden tot een klein zakelijk netwerk. Hij heeft zich laten leiden door macht, prestige en status."

Daar komt bij, zei de officier van justitie, dat De Mos zich 'van geen kwaad bewust' is. "Van inzicht in laakbaar handelen is geen sprake."

Van
Lees ook:
Van corruptie verdachte De Mos: aangenomen donaties 'volslagen legaal'

Behalve De Mos en Guernaoui stonden ook vijf ondernemers terecht voor de corruptie. Zij zijn volgens de officier 'evident een lange periode strategisch te werk gegaan'. Tegen vier van hen eiste het OM 11 of 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vijfde ondernemer hoort volgende maand zijn eis.

'Krankzinnige eis'

Volgens het OM zijn alle verdachten lid van een criminele organisatie. De Mos en Guernaoui zouden hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden en meineed hebben gepleegd. Ook zouden ze zich hebben laten omkopen.

De Mos spreekt in een eerste reactie van 'een krankzinnige eis voor wethouders die zo hard voor de stad gewerkt hebben, altijd met goede intenties gehandeld hebben en altijd klaarstonden voor iedereen. Ik had een binnen-zonder-kloppenpolitiek, elke ondernemer en elke bewoner was welkom en we hebben voor elke bewoner en ondernemer gelopen." Hij zegt dat hij voor vrijspraak gaat.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De Mos en Guernaoui kwamen in 2018 namens de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de coalitie die Den Haag bestuurde. In oktober van 2019 werden hun werkkamers in het stadhuis doorzocht in het onderzoek naar de kwestie. Zo zou De Mos de broers Akyol hebben getipt dat er een vergunning beschikbaar kwam waardoor zij hun zalencentrum ook 's nachts open konden houden.

Meeste stemmen

Vanwege de verdenkingen werd Hart voor Den Haag/Groep de Mos uit de Haagse coalitie gezet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kreeg de lokale partij de meeste stemmen in Den Haag, maar door de verdenkingen wilden veel andere partijen niet met De Mos in zee gaan. Daardoor zit De Mos nu in de oppositie. Alle verdachten hebben verklaard dat ze vinden dat ze onschuldig zijn.

Volgende week komen de verdachten en hun advocaten aan het woord. De rechtbank doet op zijn vroegst eind maart uitspraak.