Ga naar de inhoud
Gezondheidsrisico's

Rechter beboet Tilburg en NedTrain voor blootstelling werknemers aan chroom-6

Een trein in de werkplaats van Nedtrain in Haarlem, foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial / Rein van Zanen

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten ieder een kwart miljoen euro boete betalen omdat ze bijstandsgerechtigden die oude treinstellen opknapten, hebben blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6.

De rechtbank in Rotterdam spreekt van 'een onaanvaardbaar gezondheidsrisico'.

Zo'n 800 mensen uit Tilburg en omstreken namen tussen 2004 en 2011 deel aan een werkproject in een werkplaats van NedTrain, het onderhoudsbedrijf van de NS. Ze moesten verflagen afschuren van oude treinstellen, die werden opgeknapt voor het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Personeel
Lees ook:
Personeel NS jarenlang onvoldoende beschermd tegen chroom-6

In de verf bleek het kankerverwekkende chroom-6 te zitten. Deelnemers werden daar niet adequaat tegen beschermd, oordeelt de rechter in navolging van het Openbaar Ministerie (OM).

Zowel de gemeente als NedTrain zijn volgens de rechter 'ernstig tekortgeschoten in hun zorgplicht'. Ze hebben allebei de situatie 'veel te lang laten voortduren' zonder onderzoek naar de gezondheidsrisico's.

Gevaarlijke stoffen

De rechter acht bewezen dat deelnemers niet de juiste voorlichting en beschermingsmiddelen kregen. Ook was de werkplaats van NedTrain helemaal niet ingericht op het werken met gevaarlijke stoffen. 

Voor de deelnemers aan het project zat er weinig anders op, maakt de rechtbank ook duidelijk: 'Zij waren verplicht de schuurwerkzaamheden te doen, omdat hun uitkering anders zou worden gekort of stopgezet'.

Giftige
Lees ook:
Giftige stof chroom-6 ontdekt in grondwater op terrein Tata Steel

Het OM had een hogere geldboete geëist, van 317.000 euro. Maar de rechtbank is het met de verdediging eens dat een van de overtredingen verjaard is. Daarom valt de straf lager uit. De advocaat van de gemeente had in december tijdens de behandeling van de zaak betoogd dat de hele zaak is verjaard. Daar gaat de rechter niet in mee.

Chroom-6 leek ooit een handige stof, omdat die als toevoeging aan verf roestvorming voorkomt. In de loop der jaren is echter steeds duidelijker geworden dat het werken ermee gevaarlijk kan zijn. NedTrain kreeg daar al in de jaren zeventig de eerste signalen over binnen.

Gezondheidsklachten

Een deel van de deelnemers aan het Tilburgse project kreeg later gezondheidsproblemen, in ernst variërend van allergieën tot longkanker. Om mensen die destijds aan het werk zijn gezet aan de treinen tegemoet te komen, stelde de gemeente in 2019 een schaderegeling in. Maar dat maakte de gemeente niet minder strafbaar.

Bekijk ook: Harrie voelde bij de NS zijn longen naar de knoppen gaan door chroom-6

02:01
De NS heeft lange tijd niet voldaan aan de regelgeving om medewerkers te beschermen tegen het kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.